Hronika

Gligorić i Ilić radili u interesu "Geoinženjeringa"

Gligorić i Ilić radili u interesu "Geoinženjeringa"
Gligorić i Ilić radili u interesu "Geoinženjeringa"

BANJALUKA - MUP RS je podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu protiv Tihomira Gligorića, bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), i Neđe Ilića, bivšeg direktora JP "Šume RS", zbog zloupotrebe službenog položaja.

Njih sumnjiče da su u periodu od 2008. do 2012. godine počinili krivična djela u namjeri da firmi "Geoinženjering" iz Banjaluke pribave protivpravnu imovinsku korist od 399.999,60 KM, na štetu RUGIP-a.

Kako je saopšteno iz MUP-a RS, ovim krivičnim djelima napravljena je šteta i JP "Šume RS" od 211.843 KM i opštini Han Pijesak od 57.500 KM.

Izvještajem su obuhvaćeni i Dragan Macanović, pomoćnik direktora RUGIP-a, Zdravko Kudra, načelnik Odjeljenja za finansije i računovodstvo RUGIP-a, Snježana Đekić, načelnica Odjeljenja za osnovne geodetske radove i premjere RUGIP-a, te Goran Ašonja, bivši načelnik opštine Han Pijesak, i Teodor Panić, direktor firme "Geoinženjering".

Naime, Gligorić je kao direktor RUGIP-a zajedno sa Panićem zaključio Ugovor o izvođenju dopunskih geodetskih radova iako su oba znala su ti radovi bili obuhvaćeni ranije potpisanim ugovorom i da su bili plaćeni.

Prethodno su sa direktorom JP "Šume RS" potpisali neosnovan sporazum prema kojem je ovo javno preduzeće izvršilo uplatu RUGIP-u u iznosu od 211.843 KM.

Navodeći inicijale iz MUP-a RS je saopšteno da su Macanović i Đekićeva "suprotno interesima službe", dali saglasnost i stavili svoj potpis na račun kojim je preduzeću "Geoinženjering" isplaćen iznos od 399.999,60 KM.

Iako nije obuhvaćeno ovim izvještajem MUP-a RS, Macanović je ranije saslušavan pod sumnjom da je primio 50.000 KM mita.

Izvještajem o počinjenom krivičnom djelu MUP-a RS, koji je proslijeđen Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, Ašonju sumnjiče da je kao načelnik opštine Han Pijesak 266.401 KM namjenskih sredstrava trošio protivpravno, dok je Kudra, kao načelnik RUGIP-a za finansijsko-računovodstvene poslove, prikazao da su obaveze opštine Han Pijesak veće od stvarnih i naplatio više 57.500 KM.

Milorad Dodik, predsjednik RS, povodom krivičnih prijava protiv Gligorića i Ilića je rekao da niko nije zaštićen te da institucije sistema pokazuju da se na ispravan način odnose prema tome.

Krivične prijave komentarisala je i premijerka RS Željka Cvijanović, koja je naglasila da će MUP RS reagovati svaki put kada za to ima potrebe i da se ne pravi nikakva razlika ko je u pitanju.

Stranka Srpska alternativa, čiji je Gligorić predsjednik, saopštila je kako raspolaže saznanjem da je u posljednjih desetak dana "vršen žestok pritisak od strane vlasti na MUP RS da bude izvršeno spektakularno hapšenje Tihomira Gligorića, što je svojevremeno najavljivao i direktor Policije Gojko Vasić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije