Hronika

Ima žalbi na policiju, ali nisu tako drastične

Ima žalbi na policiju, ali nisu tako drastične
Ima žalbi na policiju, ali nisu tako drastične

STRAZBUR - Zoran Đerić, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, navodi da se građani žale na rad policije u RS, ali da nijedna pritužba nije toliko alarmantna kako se to navodi u izvještaju Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja i kažnjavanja (CPT).

"Skupštinskom odboru svaka tri mjeseca bude dostavljen izvještaj Biroa MUP-a RS za žalbe i predstavke građana i mi nismo imali takve pritužbe na rad CJB Banjaluka niti bilo koje druge policijske agencije", naveo je Đerić, dodavši kako je izvještaj CPT-a rezultat nečijeg lobiranja.

CPT je u srijedu objavio Izvještaj o načinu postupanja prema osumnjičenima u BiH, utvrdivši da je najviše slučajeva mučenja i zlostavljanja osumnjičenih zabilježeno u CJB Banjaluka.

U izvještaju se navodi da su u Banjaluci zabilježena zlostavljanja bejzbol palicom i to preko pancirnih prsluka koje su prethodno obukli uhapšenima. Za Banjaluku je naveden i primjer višečasovnog vezivanja osumnjičenog za radijator u "stres pozi", zatim zlostavljanja elektrošokerima.

CPT je izvještaj objavio na osnovu posjete u aprilu prošle godine kada je sedmočlana komisija Savjeta Evrope posjetila 11 policijskih stanica u BiH.

Kako stoji u izvještaju, bejzbol palice, plastične kese, te elektrošokeri "alati" su policije u BiH.

Nakon posjete konstatovano je, između ostalog, da je 27. marta 2011. osumnjičeni nakon hapšenje priveden u PS Istočno Sarajevo, gdje su ga tukli bejzbol palicom i gađali flašama.

Dragomir Jovičić, profesor Fakulteta za bezbjednost iz Banjaluke, navodi da

da policija ima ovlaštenja da upotrijebi silu, ali u skladu sa zakonom, jer će u protivnom zavladati anarhija.

"Imamo nedavni slučaj kada je inspektor CJB Banjaluka u leđa ranio mladića. Koliko god da je taj mladić problematičan, ne možete mu pucati u leđa. Čime je on toliko ugrozio bezbjednost da se tako puca u njega. No, u svemu je najbitnije da, kada god dođe do upotrebe sredstava sile od strane policije, unutrašnja kontrola po automatizmu treba sprovesti istragu koja će dati konačnu ocjenu", naveo je Jovičić.

Goga Davidović, portparol direktora Policije RS, izjavila je juče da Jedinica za profesionalne standarde MUP-a u svojim dosadašnjim aktivnostima nije utvrdila da su bejzbol palice, elektrošokeri ili slično korišteni tokom ispitivanja osumnjičenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije