Hronika

Jeo mrazovac i umro

Jeo mrazovac i umro
Jeo mrazovac i umro

SARAJEVO - Pacijent inicijala M.H. (58) iz Sarajeva smrtno je stradao najvjerovatnije od posljedica trovanja biljkom mrazovac, kazala je u petak Muamera Šehić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U proteklih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti UKC Sarajevo primljena su četiri pacijenta sa kliničkim znacima teškog trovanja hranom. Svi pacijenti su po dolasku na Kliniku izjavili da su konzumirali ljekovitu biljku srijemuš, na koju mnogo liči veoma otrovni mrazovac.

M.H. je, kako su kazali u KCUS, srijemuš brao u okolini Vogošće.

"Još tri osobe su u proteklih sedam dana primljene na Kliniku za infektivne bolesti u Sarajevu sa znacima teškog trovanja hranom", rekla je Muamera Šehić.

"Pacijenti V.O. (54) i V.Z. (64) su bračni par i bilje su brali na Bjelašnici, a pacijentica T.V. (74) ovo bilje brala je u bašti privatne kuće u Pionirskoj dolini u Sarajevu", kazala je Šehićeva, te dodala da je stanje ovo troje pacijenata sada stabilno i da nisu životno ugroženi.

S obzirom na to da se na našoj klinici ne radi toksikološka analiza, te da porodica M.H. nije dozvolila obdukciju, postoji visoka sumnja da je smrtnom ishodu doprinijelo trovanje", kazala je Šehićeva.

Biljka srijemuš se lako može zamijeniti s otrovnom biljkom mrazovac, zbog čega treba biti izuzetno oprezan. Ova biljka poznata je i kao  medvjeđi luk, crijemuš, sremuš, srijemoš, divlji luk ili šumski luk i lako se može zamijeniti s mrazovcem koji je izuzetno otrovan. Već pet grama te biljke opasno je po život. Radi se o vrlo otpornoj lukovičastoj trajnici, porijeklom iz Velike Britanije, i vrlo je slična šafranu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije