Hronika

Jerko Ivanković, Bahilj i ostali u pritvoru

Jerko Ivanković,  Bahilj i ostali u pritvoru
Jerko Ivanković, Bahilj i ostali u pritvoru

SARAJEVO - Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovoj braći Slavi i Jozi, ministru trgovine FBiH Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću, Mirjani Šakoti i Mirku Galiću Sud BiH u petak popodne odredio je jednomjesečni pritvor.

Aktuelni potpredsjednik Vlade FBiH Jerko Ivanković Lijanović i ostali osumnjičeni su za porezne utaje, prevare i pranje novca kojima je budžet BiH oštećen za najmanje 11, 6 miliona KM.

Jerko Ivanković Lijanovć, potpredsjednik Vlade FBiH, s braćom Slavom i Jozom organizovao je kriminalnu grupu, koja je osnovala više fiktivnih firmi s ciljem neplaćanja poreza državi, oštetivši je za više od 11,6 miliona KM, izjavio je u petak tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić.

"Kao suvlansici firme 'Lijanovići', braća Jerko, Slavo i Jozo od 2006. do 2011. godine vrbovali su bivše uposlenike i srodnike, na koje su registrovali nove firme, kojima su iznajmljivani pogoni kompanije 'Lijanovići', njena licenca i radnici. Nove firme stvarale su poreske dugove", rekao je Šuškić u Sudu BiH na ročištu o određivanju pritvora trojici braće Ivanković Lijanović, ministru trgovine FBiH Miloradu Bahilju, te Jozi Sliškoviću, Mirjani Šakoti i Mirku Galiću.

"Osumnjičeni Željko Mikulić, Zdravko Ivanković i Draženko Kvesić, kao formalani osnivači, vlasnici i direktori firmi 'Farmko', 'ZDI produkt' i 'Optimum', priznali su izvršenje krivičnog djela i izjavili da su sve radili po uputama braće Jerka, Slave i Joze", obrazložio je Šuškić.

Nada Dalipagić, advokat Jerka i Slave Lijanovića te Milorada Bahilja, kao i odbrana ostalih osumnjičenih, ustvrdila je da nema razloga za određivanje pritvora jer tužilac nije dokazao osnovanu sumnju da su počinili krivično djelo. Jerko Ivanković Lijanović rekao je da njegov brat Jozo nije suvlasnik firme "Lijanovići" i da je osumnjičen samo zato što je njegov brat. Naglasio je da su "Lijanovićima" računi blokirani od 2002. godine pa nisu ni mogli drugačije poslovati i bili su prinuđeni iznajmljivati proizvodne pogone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije