Hronika

Kamere u Banjaluci snimile 17.119 saobraćajnih prekršaja

Kamere u Banjaluci snimile  17.119 saobraćajnih prekršaja
Kamere u Banjaluci snimile 17.119 saobraćajnih prekršaja

BANJALUKA - Stacionirani radarski sistemi na području Banjaluke u posljednjih šest mjeseci zabilježili su 17.119 vozača koji su počinili prekršaje u vožnji.

Iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka navode da je u toku prvih šest mjeseci prošle godine evidentrano ukupno 8.986 prekršaja, od čega je za 5.556 predviđeno izricanje kazne zabrane upravljanja vozilom, dok je u istom perodu ove godine evidentirano pomenutih 17.119 prekršaja, od čega je za 1.911 predviđena kazna zabrane upravljanja automobilom.

"Cilj postavljanja radarskih sistema na određenim lokacijama je smanjenje brzne kretanja vozila upravo na tim opasnim saobraćajnicama, što se i postiže. Mada znakova za upozorenje prisustva kamera nema, činjenica je da vozači nakon prolaska iz zone radara povećavaju brzinu, ali to ne remeti bezbjednost saobraćaja, jer se ne radi o značajnim povećanjima brzine", istakli su iz CJB Banjaluka.

Goga Davidović, portparol direktora Policije RS, potvrđuje da su vozači, mnogo oprezniji, uglavnom, na mjestima gdje su kamere postavljene.

"Broj prekršaja se smanjuje u zimskom periodu, zbog nepovoljnosti klimatskih uslova, ali imajući u vidu sam trend poboljšanja bezbjednosti za protekli period, kao i to da je radarski sistem omogućio sankcionisanje velikog broja nesavjesnih vozača, zadovoljni smo rezultatima", rekla je Davidovićeva i dodala da se stalno razmatraju mogućnosti podizanja bezbjednost saobraćaja na viši nivo, kao i nabavke novih uređaja.

Za 1.911 vozača predviđena kazna zabrane upravljanja automobilom

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, najčešći saobraćajni prekršaji koje vozači prave su kada se vozilom kreću brzinom koja je od 10 do 20 kilometara na čas veća od dozvoljene, te kada se kreću na putu van naseljenog mjesta brzinom koja je od 20 do 30 kilometara na sat veća od dozvoljene. Najveća izrečena novčana kazna za prekršaj prekoračenja brzine je 400 KM za fizičko, odnosno 500 KM za pravno lice.

Podsjećemo, stacionirani radarski sistemi su postavljeni u maju 2010. godine u Banjaluci na tri lokacije: na raskrsnici Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, u Ulici krajiških brigada i u naselju Rakovačke bare na magistralnom putu M-16.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije