Hronika

Keljmendi i Gaši za ubistvo Ćele platili 30.000 evra

Keljmendi i Gaši za ubistvo Ćele platili 30.000 evra
Keljmendi i Gaši za ubistvo Ćele platili 30.000 evra

SARAJEVO, BIJELJINA, TREBINJE - U najvećoj poslijeratnoj akciji MUP-a RS i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas su "pali" članovi više zločinačkih organizacija osumnjičenih za do danas nerasvijetljena ubistva, pokušaje ubistava, oružane pljačke i zelenaštva na području BiH.

Iz SIPA je saopšteno da su tokom višegodišnje istrage prikupljeni materijalni dokazi u vezi sa ubistvima Ramiza Delalića Ćele, Borisa Govedarice, Vladimira Mačara, Milana Vlaškića i Radeta Magazina, te u vezi sa podstrekavanjem i pokušajima ubistva u tri navrata Đorđa Ždrale.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi otkrio je da je prvo ime akcije bjegunac Naser Keljmendi, jedan od najpoznatijih narko-bosova u svijetu.

Naš izvor objašnjava da je Keljmendi osumnjičen da je, zajedno sa Muhamedom Alijem Gašijem naručio ubistvo Ramiza Delalića Ćele u junu 2007. godine i platio ga 30.000 evra.

"Keljmendi i Gaši organizovali su ekipu profesionalnih ubica iz Šapca, predvođenu Strahinjom Rašetom, koji je izvršio i niz drugih ubistava u Istočnom Sarajevu. Rašeta je u decembru 2008. godine podlegao nakon teških povreda koje je zadobio prilikom podmetanja eksploziva pod automobil Milana Mitića iz Beograda", naveo je izvor "Nezavisnih".

Goran Zubac, direktor SIPA, izjavio je danas da je akcija razbijanja organizovane kriminalne grupe rezultat višegodišnje istrage koja je sprovođena pod kodnim nazivom "Lutka", te da je njen konačni rezultat početak kraja organizovanog kriminala u BiH.

"Nezavisne" saznaju da su u akciji kodnog naziva "Lutka" uhapšeni Bojan Cvijan, bivši šef Odjela za narkotike u SIPA, te Marko Krajišnik, Vladan Parađina, zvani Medo, Dragan Obućina, Ljubiša Lalović, zvani Kec i Davor Mandić.

Uhapšeni su još i Benan Dorić, Sead Robović, Ahmet Spahić, N. Tahirović, Azim Kajević i njegova supruga, S. Glamoč, Elvis Zlatić, Dragan Jevtović, M. Čaušević, B. Halilović te Dragan Vujčić, zvani Picola.

U akciji je učestvovalo više od 400 pripadnika specijalnih policija MUP-a RS i SIPA, a uhapšeno je više od 25 osoba, od kojih devet u RS, te pretreseno ukupno 30 lokacija na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bijeljine i Trebinja.

Tokom akcije u Sarajevu je pretresen veći broj objekata, vlasništvo Nasera Keljmendija, među kojima i njegov hotel "Casa Grande".

Osim Keljmendijevog objekta "Casa Grande" na Ilidži, pretresen je i stan Bojana Cvijana i ugostiteljski objekat "Vila Selin", u vlasništvu Benana Dorića.

Većina uhapšenih dio je kriminalnog klana Darka Eleza, takođe obuhvaćenog akcijom, koji je u novembru 2010. godine osuđen na devet godina robije u Specijalnom sudu u Beogradu.

Elez je proglašen krivim da je bio organizator kriminalne grupe koja se u Srbiji bavila trgovinom drogom, iznudama i drugim krivičnim djelima.

U akciji MUP-a RS i SIPA blisko povezanoj sa "Lutkom", a koja je nosila kodni naziv "Imperijal", uhapšeni su, kako je potvrđeno "Nezavisnim", Zoran Pušara, Mensud Ličina i Sanjin Borčak.

Prema našim saznanjima, akcijom je rukovodio Božo Mihajlović, šef Posebnog odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, dok istragu vodi državni tužilac Dubravko Čampara.

Naš sagovornik iz Posebnog odjela potvrdio je da će akcija trajati 72 sata.

Prema našim saznanjima, dugogodišnjim istragama neki od dokaza "izronili" su i iz predmeta protiv Ferida Okića i saradnika, koji su procesuirani pred Sudom BiH kao prva zločinačka organizacija u BiH.

Interesantno je da je slučaj protiv Okića, bivšeg policajca porijeklom sa Kosova, vodio upravo tužilac Mihajlović, a za dokazana (ne)djela ubistava, pljačke, otmice i šverc heroinom Okić je u februaru 2007. godine drugostepenom presudom Suda BiH osuđen na do tada rekordnih 26 godina zatvora.

Zubac je na konferenciji za novinare održanoj danas u sjedištu SIPA, objasnio kako se radi o krivičnim djelima koja su izuzetno opasna i kompleksna, zbog čega je i istraga trajala tako dugo, a biće i nastavljena u narednom periodu.

Dodao je kako su prikupljeni i materijalni dokazi u vezi sa pljačkom 2,2 miliona evra od Privredne banke Sarajevo, izvršene 29. juna 2006. godine, kao i sa pljačkom skoro 670.000 KM iz "BH pošte" 29. juna 2008.

"Ovo je dokaz naše profesionalnosti, spremnosti i odlučnosti u borbi protiv organizovanog kriminala. Sve ove aktivnosti su realizacija operativne akcije kodnog naziva 'Lutka', nakon čega više ništa neće biti isto. Ovo je početak kraja organizovanog kriminala u BiH", ocijenio je Zubac.

SIPA je dosad u saradnji sa MUP-om RS i drugim institucijama za sprovođenje zakona prikupila vrlo ozbiljne informacije i dokaze da su zločinačke organizacije počinile veći broj krivičnih djela, među kojima se izdvajaju trgovina drogom, pranje novca, teška razbojništva, kamatarenje, zloupotreba službenih položaja, ubistva, kao i pripreme ubistava na skriven i podmukao način, te priprema ubistava policajaca koji su istraživali njihova krivična djela.

"Sva ova krivična djela imala su za cilj sticanje velike materijalne koristi i izazivanje straha kod građana, što bi samo po sebi stvorilo pogodno tlo za nestabilnost države i njenih građana, a potom bi moglo da prouzrokuje teže i nesagledive posljedice po državu i njeno uređenje. Sve to bio je i jedan od ciljeva ove organizacije, koji bi im dao snagu i učvrstio pozicije za djelovanje. Ovo je dosad najsloženija i najveća policijska akcija u BiH, te cijenimo da smo napravili ogroman uspjeh koji će imati podršku građana i institucija. Ovim smo pokazali snagu policijskih agencija u BiH i dali jasnu poruku kriminalcima", naveo je Zubac.

On je dodao da se trenutno izvode terenske operacije i hapšenje većeg broja osoba, a u saradnji sa MUP-om RS, MUP-om KS i drugim policijskim agencijama, što je početak sveobuhvatne akcije koja će trajati duže vrijeme. "Direktno smo obuhvatili 25 osumnjičenih osoba, te pripremili izvještaje o počinjenim krivičnim djelima protiv 43 osumnjičene osobe, što je tek prva faza. Nova hapšenja će uslijediti nakon sveobuhvatne analize i procjene. Svi osumnjičeni će nakon saslušanja u SIPA biti predati Tužilaštvu BiH. Na ovaj način stvorili smo pretpostavku da dođemo i do dodatnih dokaza o drugim teškim krivičnim djelima na teritoriji Istočnog Sarajeva i Sarajeva, za koja postoje indicije da su djelo zločinačke organizacije, što će ujedno biti i njen kraj", naveo je Zubac.

Prema nikad dokazanim saznanjima policija u regionu, Keljmendi je vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu, a zbog direktne opasnosti po bezbjednost SAD, američki Stejt department stavio ga je na "crnu" listu. Keljmendi, inače, u Sarajevu posjeduje tri kuće, dva stana i hotel "Casa Grande", kao i stanove u Podgorici, crnogorskom ljetovalištu Ulcinju te još jedan hotel i druge nekretnine. Protiv Nasera Keljmendija i njegovih sinova Liridona, Elvisa, i Besnika u proteklih nekoliko godina podneseno je više krivičnih prijava, uključujući i prijave za ubistvo i pokušaj ubistva, ali do danas mu nijedno krivično djelo nije dokazano. Sve vrijeme Keljmendi izjavljuje da je pošteni biznismen i da se nikada nije bavio nezakonitim poslovima.

  • 400 policajaca učestvovalo u akciji
  • 25 privedeno
  • 43 osumnjičenih
  • 30 lokacija pretreseno u akciji

Ličina je dobro poznavao Ćele

Uhapšeni Mensud Ličina višestruki je povratnik u činjenju teških krivičnih djela i dobro je poznat policiji i pravosuđu. Svojevremeno je, zajedno sa Ismetom Bajramovićem Ćelom i Mahirom Radžom pred Kantonalnim sudom u Sarajevu osuđen pa potom oslobođen optužbi za ubistvo Rahmana Hajdarpašića, što je dugo bila jedna od najvećih pravosudnih intriga. Zanimljivo, ali Ličina je gajio prijateljske odnose sa obojicom Ćela, Ramizom Delalićem i Ismetom Bajramovićem, od kojih niti jedan danas nije među živima.

Policija je Ličinu posljednih godina više puta privodila, između ostalog i za otmicu Omera Haračića, nekada bliskog saradnika i prijatelja Alije Delimustafića, predratnog ministra policije RBiH, od kojeg nisu uspjeli iznuditi veću količinu novca, nakon čega su ga pretukli.

Ahmetović: Keljmendi u Crnoj Gori

Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je juče da bezbjednosne agencije u BiH raspolažu informacijama da je Naser Keljmendi, čovjek sa "crne" liste Stejt departmenta, prebjegao u Crnu Goru.

Ahmetović je o akciji "Lutka" izjavio da je riječ o jednoj od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH.

"Ova akcija neće završiti danas već će trajati i narednih dana. Mislim da je ovo jedan od najvećih udaraca organizovanom kriminalu u BiH i umnogome će doprinijeti smanjenju stope ove vrste kriminala", naveo je Ahmetović.

Nijedan slučaj nije zatvoren dok ne dobije epilog

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da je na području RS uhapšeno devet osumnjičenih za organizovani kriminal.

"Dokazi prikupljeni u policijskoj akciji će rasvijetliti neka neriješena ubistva i pokušaje ubistava na prostoru Istočnog Sarajeva. To je pokazatelj da policija veoma studiozno radi posao i da za nas nijedan slučaj nije zatvoren dok ne dobije konačan epilog", rekao je Čađo.

Keljmendiju neće zamrznuti imovinu

Uprava policije Crne Gore u junu ove godine saopštila je da nijedna međunarodna institucija niti policijska organizacija ne može od crnogorskih vlasti tražiti da zamrznu imovinu bilo kome, pa ni Naseru Keljmendiju.

Taj posao, kako su saopštili iz Uprave policije, u isključivoj je nadležnosti suda u Crnoj Gori, kada se za to steknu zakonski uslovi.

Oni su objasnili da je Interpol Upravu policije Crne Gore "samo" obavijesto o odluci Centralne banke SAD da će američke vlasti tražiti blokadu imovine i novčanih transakcija Keljmendija.

Oni su objasnili da se posredstvom Interpola razmjenjuju informacije i prosljeđuju zahtjevi koji se tiču policijske saradnje i policijskih istraga, a da im je, s obzirom na to da Centralna banka SAD nije policijski organ, navedena informacija od Interpola proslijeđena isključivo na upoznavanje.

Keljmendi u Crnoj Gori posjeduje hotel "Casa Grande" u Donjem Štoju, zbog čije divlje gradnje se nedavno nagodio sa crnogorskim tužilaštvom pa je tako uplatio 10.000 evra na ime računa jedne ulcinjske škole i vrtića, jer je prihvatio krivicu da je hotel tokom 2009. i 2010. godine gradio bez građevinske dozvole.

Vjeruje se da Keljmendi posjeduje nekoliko placeva na luksuznim lokacijama u Ulcinju, a državno tužilaštvo zvanično ima i podatak da je on vlasnik i luksuznog stana na Bulevara Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, ali i da njemu bliske osobe imaju nekoliko skupocjenih automobila i zavidan vozni park u Ulcinju.

Akcija dobila ime po operativcu SIPA

"Nezavisnim" je potvrđeno da je najveća poslijeratna akcija MUP RS i SIPA dobila naziv po nadimku koji su organizatori zločinačkih organizacija dali operativcu SIPA Vahidinu Šahinpašiću s ciljem da ga likvidiraju.

"Ovaj operativac je zadnjih nekoliko godina svoj život posvetio praćenju i rasturanju zločinačkih organizacija i njihovih članova i bio je trn u oku Darku Elezu, Đorđu Ždrali, te drugim kriminalcima. Kada su saznali za njega, planirali su ga likvidirati, a u svojoj internoj komunikaciji zvali su ga 'Lutka'", objasnio je izvor "Nezavisnih" blizak istrazi.

"Evo šta se desi kada 'Lutka' uzvrati udarac", zaključio je ovaj izvor.

Vezane vijesti:

Akcije Lutka i Imperijal: Rasvijetljena ubistva Ćele, Govedarice, Mačara i Magazina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije