Hronika

Koke: Prijateljstvo sa Turkovićem me gotovo koštalo karijere

Koke: Prijateljstvo sa Turkovićem me gotovo koštalo karijere
Koke: Prijateljstvo sa Turkovićem me gotovo koštalo karijere

SARAJEVO - Semir Cerić Koke, poznati pjevač narodne muzike, danas je u Sudu BiH potvrdio da je Zijadu Turkoviću, optuženom vođi zločinačke organizacije, poslao SMS u kojem ga je obavijestio da je Naser Keljmendi došao na svadbu svoga sina Elvisa, gdje je on pjevao.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Turković je imao namjeru da ubije Nasera Keljmendija, a jedan od pokušaja izvršenja ovog ubistva je bilo postavljanje bombe velike razorne moći u hotel "Radon plaza". Turković je ovu tačku optužnice priznao na početku suđenja.

Koke je kazao da Turkovića poznaje dvadeset godina i da su "jarani", te da je on kum Turkovićevog djeteta. Na svadbi Elvisa Keljmendija Koke je bio angažovan kao pjevač, zajedno sa Acom Lukasom i Dadom Polumentom. Koke je kazao da Turković i Keljmendiji nisu bili u dobrim odnosima, ali da mu je Zijad jednom prilikom rekao da se pomirio s Elvisom.

Koke potvrdio da je Turkoviću poslao SMS poruku sa Keljmendijeve svadbe i kada je čuo s čim se sve dovodi u vezu njegov postupak, osjeća se vrlo loše i neprijatno

"Pitao me: 'Pjevaš li na toj svadbi?' Rekao sam mu da pjevam. Onda je govorio da se pomirio s Elvisom i da želi da to svi vide i da želi da dođe na svadbu da daruje pjevače. Zijad se nije pomirio sa Naserom, a znalo se da Naser i Elvis nisu u dobrim odnosima i da možda Neser neće doći. Tada mi je Zijad onako usput kazao: 'Ako ti nije teško da mi javiš kad Stari dođe', na što sam ja pristao", kazao je Koke.

Kada je Naser Keljmendi došao, Koke je Turkoviću poslao SMS poruku u kojoj je pisalo: "Nemoj dolaziti, Stari je tu."

"Mislio sam da je stvarno to razlog i poslao mu poruku da ne dolazi da ne bi bilo neugodnosti. Kada sam čuo za šta se sve dovodi u vezu ovaj moj postupak, osjećam se vrlo loše i neprijatno", kazao je Koke, istakavši da je nakon ovog događaja njegov restoran skoro prestao s radom, a da je on izgubio pjevačke gaže.

Potvrdio je da je od Turkovića kupio restoran "Belami" u Pofalićima i da mu je još dužan 19.000 KM. Koke je danas nekoliko puta istakao da je "pošten i da to zna cijelo Sarajevo". Tvrdi da je dug za "Belami" isplaćivao Šejli Turković i njenoj sestri i nakon što je Turković uhapšen.

Koke je istakao da poznaje i Marija Tolića, kojeg je, prema optužnici, po nalogu Turkovića ubio Milenko Lakić.

"Kada sam shvatio da je prije nestanka Tolić bio u mom objektu, odmah sam nazvao policiju, i to Dragana Miokovića, i kazao mu da imam video-snimak na kojem se može utvrditi da li je Tolić bio u 'Belamiju' prije nestanka. To je policija kasnije i uzela. Zvao sam i Turkovića, jer je Mario bio njegov prijatelj, i kazao mu da sam pozvao policiju. On mi je rekao: 'Neka si'", kazao je Koke.

Koke od Turkovića kupio restoran "Belami" i potvrdio da mu je još dužan 19.000 KM

Na današnjem suđenju saslušani su i svjedoci koji su iznajmili stan, odnosno garažu gdje su bili osumnjičeni za pljačku kargo centra sarajevskog aerodroma 2007. godine.

Svjedok Mustafa Sejdović kazao je da je on za svog rođaka Hanefija Čolića, koji posjeduje tvornicu u Mekedoniji, primio kofer pun novca. Prema optužnici, ovaj novac potiče od pljačke aerodroma, a bio je namijenjen za kupovinu tvornice u Makedoniji, koju je Turković kupio svojoj supruzi Šejli. Danas je svjedočila i Kerima Prešljivić, vještak finansijske struke, koja je dala odgovore o legalnim finansijskim transakcijama Turkovića i drugih osoba povezanih sa ovom zločinačkom organizacijom. Kazala je da Turković uprkos velikom broju nekretnina i novčanih transakcija nije bio prijavljen kao zaposlen. Istakla je i veliku zaduženost Šejle Turković koja je ulazila iz kredita u kredit.

Zijad Turković zaradio opomenu

Zijad Turković danas nije istjeran iz sudnice, ali je prilikom ispitivanja Semira Cerića Koketa zaradio opomenu. Na pitanje da li mu je prijećeno prilikom uzimanja izjave, Koke je Turkoviću kazao da mu nije prijećeno.

"Dugo poznajem Ziju i znam ga u mnogo ljepšem svjetlu nego što ga se ovdje predstavlja. Tužiteljica mi nije prijetila, ali je govorila da današnji Turković nije drug kojeg ja poznajem i da se promijenio", kazao je Koke.

Turković je pokušao pitati svjedoka da li mu je tužiteljica Diana Kajmaković kazala da Šejli Turković ne isplaćuje novac, koji duguje, jer bi Koketu mogao biti oduzet pasoš, te ga je pitao i za tužitelja Olega Čavku, što sudija Izo Tankić nije dozvolio.

"E, joooj! Čavka i Diana su zlatni. Ako je tako, nemam više pitanja", demonstrativno je kazao Turković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije