Hronika

Komarica: Vidio sam kako Todoroviću curi mozak

Komarica: Vidio sam kako Todoroviću curi mozak
Komarica: Vidio sam kako Todoroviću curi mozak

SARAJEVO - Saslušanjem svjedoka Tužilaštva Murata Komarice, u Sudu BiH je nastavljeno suđenje Mladenu Ždrali zvanom Pata (32), koji se tereti za učestvovanje u trostrukom ubistvu koje se dogodilo 2005. godine u kafani “Dva bora”, u sarajevskom naselju Vraca.

Ždrale je uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu kodnog naziva “Lutka 2”.

Davao reket  

Podsjetimo, tada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković, Esad Šenderović, dok je Murat Komarica ranjen.

Komarica, koji trenutno živi u Venlu u Holandiji, kazao je kako je svojevremeno išao u osnovnu školu s ubijenim Todorovićem, te da su se družili i poslije rata. Kazao je da su se viđali svakih 10 do 15 dana, objavio je Avaz.

'' Todorović je imao firmu koja se bavila prodajom pića. Ispričao mi je da daje reket kriminalnom miljeu i reketašima, koji su novac davali, navodno, Šaroviću i Karadžiću. Kada je prestao davati reket, počeo je imati probleme. Ispričao mi je da su mu greškom ubili brata, odnosno da je ubistvo bilo namijenjeno njemu. Njih dvojica su ličila jedan na drugog. Obojica su bila sijeda, a često su mijenjali vozila. Spominjao je da iza ubistva stoje Boris Govedarica i Đorđe Ždrale. Oni su bili i uhapšeni. Očekivao je pravdu, ali nije je bilo'', kazao je Komarica.

Na pitanje tužioca Dubravka Čampare je li u zatvoru Kula Todorović imao problem s Đorđem Ždralom, Komarica je odgovorio da jeste.

''Koliko znam, neko je naštimao da Ždrale uđe u njegovu ćeliju, te su se potukli'', dodao je svjedok.

Komarica je svjedočio i na okolnosti pucnjave u kafani “Dva bora”, koju je, samo pukom srećom, preživio. Prema njegovim riječima, sjedio je za stolom zajedno s ubijenim Todorovićem, Jankovićem i Šenderovićem. Dodao je da su u kafani bila još dva ili tri gosta.

''Začula se pucnjava. Imao sam osjećaj da neko puca s pola metra iza mojih leđa. U jednom trenutku sam pomislio da je nekom ispao pištolj ili hekler na pod. Okrenuo sam se i vidio kako ukopan sjedi Todorović. Mozak mu je curio. Glava mu je bila šuplja na dva mjesta. Janković je odmah pao. Šenderović je krenuo prema šanku. Tada se začuo i drugi rafal. Ispaljeno je između 20 i 30 metaka, najvjerovatnije, iz kalašnjikova. Bio sam u ratu, tako da znam. Ubrzo sam osjetio da sam i ja pogođen u ruku te sam onako krvav izašao ispred kafane'', kazao je Komarica.

Poznati komšija

Kerim Čelik, advokat Ždrale, pitao je svjedoka je li Todorović imao problema i s drugim ljudima, na što je Komarica odgovorio da jeste i to s jednim čovjekom. Na drugo pitanje advokata Čelika je to, možda, bio Darko Elez, Komarica je rekao:

''Ma, nije imao problem s mojim komšijom Elezom'', kazao je.

Naredno ročište zakazano je za 9. septembar, za kada je Tužilaštvo najavilo izlaganje materijalnih dokaza.

Svjedočenje Darka Eleza  

Na ročištu putem videolinka iz Srbije trebao je svjedočiti i Darko Elez. No, kako je kazao tužilac Dubravko Čampara, nisu dobili odgovor iz Srbije.

''Sezona je godišnjih odmora. Nemamo informacije iz Srbije'', kratko je kazao Čampara.

Inače, advokat Kerim Čelik najavio je da će sutra uputiti zahtjev za ukidanje pritvora Mladenu Ždrali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije