Hronika

"Kum" protiv auto-mafije

"Kum" protiv auto-mafije
"Kum" protiv auto-mafije

SARAJEVO, ISTOČNO SARAJEVO - Osam osoba osumnjičenih za organizovani auto-kriminal uhapšeno je u ponedeljak i utorak na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Hercegovine u okviru policijske akcije kodnog naziva "Kum".

Izvor blizak istrazi potvrdio je "Nezavisnim" da su uhapšeni Milosav Samardžić i Dejan Vuković Superbeba iz Istočnog Sarajeva, Srećko Trifković i Srećko Mandić iz Pala, te Predrag - Peđa Spaić, Puniša Purković, Nijaz Karkelja Nisko i Midhat Londrc.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo već juče je predložilo pritvor za Trifkovića i Mandića, te Vukovića i Samardžića, dok ostali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nisu saslušani. Svi uhapšeni su osumnjičeni da su učestvovali u krađi vozila, reketiranju i iznuđivanju novca.

Hapšenje je izvršeno nakon što je MUP Kantona Sarajevo u ponedjeljak predao službeni izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo protiv 14 osoba zbog sumnje u organizovani kriminal. Osam ih je uhapšeno, jedna osoba, P.P. (27) iz Pala, nalazi se na izdržavanju kazne u zatvoru "Kula" Sarajevo, dok se za njih pet traga.

U akciji hapšenja učestvovali su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i CJB Istočno Sarajevo i Trebinje, a izvedena je po nalogu Specijalnog tužilaštva RS i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

"Uhapšene osobe osumnjičene su za teške krađe automobila počinjene tokom 2009. i prošle godine na području RS i Sarajevskog kantona. Sumnja se da su oduzimali automobile od vlasnika ili korisnika radi iznude novca ili dalje prodaje", kazala je Dragica Tojagić, portparol Specijalnog tužilaštva RS.

U potrazi za ovim licima policajci su pretresali kuće na više lokaliteta i pronašli i oduzeli više mobilnih telefona, kartica i laptopa i drugih predmeta koji se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom.

Većina uhapšenih u akciji "Kum" odranije ima podeblje policijske dosijee. "Nezavisnim" je potvrđeno da su Nijaza Karkelju Niska sarajevski inspektori prije nekoliko godina hapsili zbog sumnje da je u stanu u sarajevskoj opštini Novi grad pretukao suprugu.

Za njega se vezuje i da je postavio eksplozivnu napravu pod automobil nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leotara.

Dejan Vuković Superbeba krajem 2009. godine je osuđen na osam mjeseci zatvora za pokušaj iznude za vraćanje ukradenog vozila.

Protiv Srećka Trifkovića je 2008. godine Kantonalno tužilaštvo Sarajevo pokrenulo istragu jer je sumnjičen da je učestvovao u krađi skupocjenih automobila na području Sarajevskog kantona. Gazduje picerijom "Mama mia" na Jahorini, koju su, kako se priča, otvorila trojica bliskih saradnika narko-bosa iz Srbije Darka Šarića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije