Hronika

Lijanovići uhapšeni zbog 11,6 miliona KM štete

Lijanovići uhapšeni zbog 11,6 miliona KM štete
Lijanovići uhapšeni zbog 11,6 miliona KM štete

SARAJEVO - Poslanik u parlamentu BiH Mladen Ivanković Lijanović, njegov brat Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede FBiH, ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj i još osam osoba uhapšeno je zbog organizovanog kriminala, kojim je budžet BiH oštećen za najmanje 11,6 miliona KM.

Jedanaestoro uhapšenih osumnjičeni su za neplaćanje poreza, poresku utaju ili prevaru, te za pranje novca. Za ista krivična djela Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu su hapšenja izvršena u Sarajevu, Mostaru, Širokom Brijegu i Grudama, tereti još tri osobe, ali one su danas samo saslušane.

Uz Mladena i Jerka, uhapšena su i njihova druga dva brata Slavo i Jozo Ivanković Lijanović, suvlasnici porodične firme "Lijanovići" Široki Brijeg.

META ISTRAGE: Upravo su poslovi firme "Lijanovići" i ostalih pet povezanih fiktivnih preduzeća meta dugogodišnje istrage u predmetu "Meso", koja je i rezultirala danasrašnjim hapšenjima. Za pripadništvo ovoj četrnaestočlanoj kriminalnoj grupi Tužilaštvo BiH sumnjiči i Stipu - Lijana Ivankovića, oca uhapšene braće Ivanković Lijanović, koji nije priveden.

"Pripadnici ove organizirane kriminalne grupe osnivali su više fiktivnih preduzeća na koja su u cijelosti prenosili svoju proizvodnju, a koja su zatim nastavljala obavljati proizvodnju sa istim zaposlenim, u istim prostorijama, istim pogonima i po istoj licenci", izjavila je Kristina Jozić, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čijih je više od 200 pripadnika učestvovalo u hapšenjima i pretresima na 17 lokacija u Sarajevu, Širokom Brijegu, Grudama i Mostaru.

Fiktivne firme osnivane su kapitalom od 2.000 KM, a potom poslujući u pogonima i s licencom kompanije "Lijanovići" stvarale dugove državi i na kraju su gašene. U izvještajima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji su od 2011. godine podnošeni Tužilaštvu BiH, navedene su nezakonitosti u poslovanju pet takvih s "Lijanovićima" povezanih preduzeća: "Farmko", MI-MO, "Farmer - mesna industrija", "Laktat" i "ZD.I - Produkt". Odgovorne osobe u ovim fiktivnim firmama, u različitim periodima, bile su aktuelni ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, te Jozo Slišković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Mirko Galić i Mirjana Šakota.

MOZAK SVIH PREVARA: Svi oni su pohapšeni, a Mirjana Šakota, prema nezvaničnim informacijama, bila je "mozak svih prevara". Šakota je u spornim firmama bila glavni knjigovođa.

Istragom je utvrđeno da je organizovana grupa, predvođena Lijanovićima, više od 11,6 miliona KM nezakonite dobiti stekla neplaćanjem i utajom PDV-a, nenamjenskim korištenjem podsticaja za razvoj poljoprivrede i krađom zaliha robe Federalne direkcije za robne rezerve.

"Dobit je stečena i neprikazivanjem realizacije naplaćene u gotovini za robu prodatu na crnom tržištu. Da prikriju porijeklo nezakonito stečene koristi, navedeni novčani iznos vraćali su u legalne finansijske tokove davanjem pozajmica i otkupom udjela od određenih pravnih osoba, te uplatom gotovine na račune", precizirala je Jozićeva.

U Tužilaštvu BiH tvrde da je istraga protiv Lijanovića u akciji "Meso" jedan od najsloženijih predmeta organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH.

"Radi se, između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina", rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, istakavši da su pripadnicima SIPA pomogli i pripadnici MUP-ova Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osim imovine 14 osumnjičenih, pretresi su izvršeni i u preduzećima "Lijanovići" i "Kora-fin" u Širokom Brijegu, te u mostarskoj firmi "Velmos Company".

PRETRES IMOVINE: U Sarajevu su pripadnici SIPA uhapsili samo ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića, koji je potom prevezen u Široki Brijeg da bi prisustvovao pretresu njegove imovine. On je ranije govorio da podržava akciju "Meso", a i danas je, okružen specijalcima SIPA, ponovio slično.

"Ova akcija je početak političke izborne kampanje. Podržavam naše institucije, neka rade svoj posao, nema ništa sporno", kazao je Ivanković Lijanović novinarima, a pripadnike SIPA oslovljavao je sa "kolege".

Svih jedanaestoro uhapšenih danas popodne je iz Hercegovine prevezeno u sjedište SIPA u Istočnom Sarajevu. Nakon kriminalističke obrade biće predati u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje će nakon ispitivanja osumnjičenih biti odlučeno da li će biti traženo određivanje pritvora ili mjera zabrane.

Iz UIO BiH saopštili su da su danasrašnja hapšenja rezultat rada njihovih službenika koji su prethodnih godina istražili nepravilnosti u prometovanju mesa i mesnih prerađevina kod nekoliko poreskih obveznika, nakon čega su izvještaje proslijedili Tužilaštvu BiH. Prvi izvještaj proslijeđen je 2011. godine, nakon čega je dopunjen prošle i ove godine.

"Tim izvještajima obuhvaćeno je 14 fizičkih lica i šest pravnih lica, koja su osumnjičena da su počinila veći broj krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza", izjavio je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Imunitet ih ne štiti  

Mladena Ivankovića Lijanovića, uhapšenog poslanika u Predstavničkom domu bh. parlamenta, zastupnički imunitet ne štiti od krivičnog gonjenja u predmetu "Meso", u kojem je jedan od osumnjičenih. Od krivičnog gonjenja imunitetom nisu zaštićeni ni uhapšeni ministri u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj.

"Po zakonima o imunitetu, član parlamenta ima imunitet od kirivičnog gonjenja samo za radnje koje se tiču poslova zastupnika ili delegata. Nosioci funkcija u izvršnoj vlasti, u ovom slučaju ministri, imunitetom nisu zaštićeni ni od krivičnog gonjenja za radnje koje imaju veze sa njihovim poslovima u izvršnoj vlasti", objasnili su u parlamentima BiH i FBiH.

Već im suđeno  

Četvorici braće Ivanković Lijanović već je suđeno u Sudu BiH zbog organizovanog kriminala u vezi sa carinskim prevarama pri uvozu pilećeg mesa. Suđeno im je zajedno sa aktuelnim liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, koji je bio optužen da je pomogao Lijanovićim u vrijeme dok je bio ministar finansija FBiH. Prvostepenom presudom Lijanovići su bili oslobođeni, a Čović osuđen na pet godina zatvora. No, pravosnažnom presudom Suda BiH iz 2008. godine svi su oslobođeni nakon što je tužilac odustao od svih optužbi protiv braće Lijanović.

"Policija tempirala akciju"

Osumnjičeni Mladen Ivanković Lijanović predsjednik je Narodne stranke Radom za boljitak, a njegov brat Jerko potpredsjednik te partije. Kadar stranke Radom za boljitak je i Milorad Bahilj, uhapšeni ministar trgovine FBiH.

Mersed Šerifović, potpredsjednik ove stranke, kazao je novinarima da nemaju nikakvih informacija o hapšenjima.

"Predsjedništvo stranke podržava vladavinu prava i institucije BiH, no, vrlo je očigledno da su policijske strukture tempirale izvođenje određenih aktivnosti i bacile sumnju na kredibilitet i profesionalnost", ocijenio je Šerifović dodavši da Radom za boljitak planira vrlo energično započeti predizbornu kampanju.

Uhapšeni osumnjičeni

1. Jerko Ivanković Lijanović

2. Mladen Ivanković Lijanović

3. Slavo Ivanković Lijanović

4. Jozo Ivanković Lijanović

5. Milorad Bahilj

6. Jozo Slišković

7. Željko Mikulić

8. Zdravko Ivanković

9. Draženko Kvesić

10. Mirko Galić

11. Mirjana Šakota

Samo saslušani osumnjičeni

1. Stipe - Lijan Ivanković

2. Venka Ivanković

3. Miroslav Čolak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije