Hronika

Maloljetnik dječaka prisilio na oralni seks

Maloljetnik dječaka prisilio na oralni seks
Maloljetnik dječaka prisilio na oralni seks

Maloljetni stićenik Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine "Hum" u Sarajevu u februaru ove godine tokom zimovanja u jednom od hotela na planini Igman prisilio je drugog štićenika na oralni seks.

Naime, 4. februara na zimovanje su upućena šestorica korisnika Zavoda u pratnji troje radnika  Zavoda i profesora fizičkog vaspitanja, koji je u Zavodu angažovan na ugovoru o djelu. Naredni dan, odnosno 5. februara, zimovanju se pridružio još jedan štićenik.

Raspored po hotelskim sobama sačinjen je na osnovu procjene radnika  Zavoda te su u jednoj sobi smješteni štićenici upućeni u Zavod od organa starateljstva, odnosno kod kojih su zabilježeni dobri rezultati tretmana, i to njih petorica V. E., O. N., D. A., D. M. i B. A., dok su u drugoj sobi smješteni štićenici upućeni u ovaj zavod od nadležnog suda, s ponašanjem koje zahtijeva pojačan nadzor stručnog osoblja, i to njih dvojica V. V. i N. I.

''Ono što je trebalo biti zimovanje, za maloljetnog N. O., koji je i ranije bio žrtva nasilja od drugih štićenika u ovom domu, postalo je sve samo ne bezbrižno provedeno vrijeme. On je 5. februara nakon doručka ispričao zaposlenicima Zavoda da ga je u noći 4. februara korisnik Zavoda, maloljetni N. I. odveo u kupatilo, gdje je zaključao vrata i prisilio ga na oralni seks. Ovaj štićenik je i ranije bio psihički i fizički maltretiran, zbog čega je više puta bježao iz Zavoda. Osoblje Zavoda s direktorom Dževadom Šuškom na čelu nije još jednom ništa učinilo da ga zaštiti'',  kazao je Elmedin Kafedžić, jedan od bivših radnika odnosno vaspitača Zavoda, koji je šokiran posljednjim slučajem.

Šokiran je i njegov kolega Hadžo Puran, koji je 20 godina radio u Zavodu kao pedagog i  vaspitač, dok mu posljednji direktor nije, kako kaže, kao mnogim drugim uručio otkaz.

Inače, N. O. obratio se "Dnevnom avazu" u oktobru prošle godine kazavši da se boji za svoj život i da je pobjegao iz Zavoda jer ne može više da trpi nasilje.

Tada je naveo da su ga već nakon dva mjeseca njegovog boravka N. S. i I. B. brutalno pretukli jer je odbio prositi za njih.

U julu 2013. godine, kako je tada kazao štićenici I. B. i I. N. su mu prijetili smrću ako im ne da džeparac.

Rekli su mu: "Stavit ćemo ti bombu u ... ako nam ne dadneš novac" i pokazali mu bombu. On je čitav slučaj prijavio policiji koja je pretresla Zavod i našla bombu.

''Pitamo se šta još treba da se desi u ovoj ustanovi, koliko još katastrofalnih poteza i propusta u radu treba da počini rukovodstvo da bi nadležne institucije preuzele odgovornost i povukle prave poteze kada je u pitanju Zavod. Najžalosnije je što su žrtve djeca koja nisu ni kriva ni dužna, poput N. O., koji je u Zavod došao jer je bio žrtva zlostavljanja od oca. Umjesto da to dijete počne živjeti kako treba, on je i dalje žrtva zlostavljanja'', kažu Kafedžić i Puran.

Oni dodaju da je N. O., nakon što je primljen u Zavod, pokazao interesirovanje za školu i čak prolazio vrlo dobrim uspjehom. No, kako kažu, ako uskoro tom djetetu neko ne pomogne i ne spriječi nasilje koje se dešava nad njim, pitanje je kako će okončati.

Direktor Šuško kazao je da zbog istrage koja je u toku te radi zaštite identiteta aktera ovog incidenta, s obzirom na to da su u pitanju maloljetnici, o ovom slučaju ne želi govoriti.

''Obojica štićenika se još nalaze u Zavodu, a policija i Tužilaštvo rade svoj posao. Nakon istrage poduzet će korake iz njihove nadležnosti. Kada su u pitanju druge optužbe dvojice bivših radnika, postoji razlog zašto su bivši radnici. Otkaze su dobili jer nisu ispunjavali obaveze i radili kako je to propisano ugovorom i drugim pravilnicima naše institucije, tako da je suvišno da se bavim komentiranjem lažnih navoda koje oni iznose'',  kazao je Šuško.

Tužilaštvo obaviješteno

O slučaju na Igmanu obaviješteno je i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Ovu informaciju potvrdio je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

''Postupajuća tužiteljica je obaviještena o slučaju, ali predmet nam još nije stigao. Čim ga dobijemo, bit će poduzete zakonom predviđene mjere'', kazao je Hamzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije