Hronika

Migrant zaražen HIV-om osumnjičen za silovanje u Bihaću napustio BiH

Migrant zaražen HIV-om osumnjičen za silovanje u Bihaću napustio BiH
Foto: Ilustracija | Migrant zaražen HIV-om osumnjičen za silovanje u Bihaću napustio BiH

SARAJEVO, BIHAĆ - Raspisana je potjernica za maloljetnim migrantom iz Pakistana, koji je zaražen HIV-om, ali i prijavljen za silovanje Bišćanke.

Pretpostavlja se da je odbjegli sedamnaestogodišnjak izašao iz BiH, a dok se to provjerava, zbog ovog slučaja pljušte optužbe na relaciji USK - Sarajevo.

Iz MUP-a USK pitaju koliko puta treba da na svojoj teritoriji nekoga pronađu, uhapse i predaju nadležnim službama, da bi ga one ponovo "izgubile" i da bi se to lice opet vratilo u USK.

"Tražimo od svih službi i agencija koje su nadležne za poslove sa strancima da preuzmu dio odgovornosti i posla, te da rade svoj posao", poručuju iz MUP-a USK.

U izjavi za "Nezavisne" Ale Šiljdedić, portparol MUP-a SBK, detaljno je juče pojasnio kompletnu hronologiju slučaja koji je i te kako uznemirio građane. Sve datira od kraja prošle godine, kada je prijavljeno da je Bišćanka bila žrtva migranta.

"Zaprimili smo prijavu porodice oštećene i preduzeli sve u cilju otkrivanja počinioca i dokumentovanja krivičnog djela prema Tužilaštvu USK", kaže on.

Dodaje da je taj postupak završen i da je osumnjičeni proslijeđen Tužilaštvu, koje je slučaj prekvalifikovalo u krivično djelo spolni odnos s nemoćnom osobom.

Ističe da je potom Opštinski sud u Bihaću u svom postupku donio rješenje o obaveznom liječenju ovog lica na Infektološkom odjelu Bolnice u Sarajevu, odnosno Odjelu za HIV, kao i mjeru pojačanog nadzora od strane Centra za socijalni rad. Po riječima Šiljdedića, migrant je prebačen u Sarajevo, da bi potom napustio bolnicu, a zatim je pronađen, i Služba za poslove sa strancima BiH ga je smjestila u azilantski centar "Ušivak" u Sarajevu.

"Tu je trebalo, po mom mišljenju, da bude pod nadzorom. Međutim, ovo lice se udaljilo te je nakon toga raspisana potjernica FUP-a. Nakon nekoliko dana mi smo došli do saznanja da je to lice ponovo završilo na području USK, odnosno Bihaća, to jest centra 'Bira'. Naši pripadnici o tome su obavijestili bihaćki Terenski ured Službe za poslove sa strancima, koji su preuzeli dalji rad nad tim licem", kaže Šiljdedić.

Problemi ni tada, međutim, ne prestaju.

"Nažalost, to lice je zatim napustilo migrantski centar 'Bira', odnosno po našim informacijama, koje još nisu provjerene, napustilo je teritoriju BiH. Da li jeste ili nije, to još provjeravamo. Prema našim informacijama, nije na području USK", kaže on.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, kaže da rade ono što je njihova zakonska nadležnost. Konkretan slučaj nije želio komentarisati, ali će, kaže, tražiti informacije od policije USK, na čiji se rad osvrnuo.

"Ako neko u USK izjavi da je bilo između 500 i 600 krivičnih djela, a da su samo dva procesuirana, onda je sve jasno. Imate jedno krivično djelo koje je izvršeno u RS i odmah je rasvijetljeno. Ali MUP RS je poslao jasnu poruku svima onima koji budu uradili nešto slično da će biti procesuirani", rekao je Ujić za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije