Hronika

Mina ubila dječaka i ranila njegovog oca

Mina ubila dječaka i ranila njegovog oca
Mina ubila dječaka i ranila njegovog oca

OLOVO - Tarik Bijelić, šestogodišnji dječak iz naselja Olovske Luke, poginuo je u petak u eksploziji zaostale mine iz prošlog rata u BiH.

Njegov otac Ibro Bijelić (37) teško je ranjen u toj nesreći, koja se dogodila oko 11 časova u šumi na lokalitetu Pridvor, kilometar udaljenom od Olova, uz regionalni put Sarajevo - Tuzla. Dječak je u eksploziji poginuo na licu mjesta.

Otac i sin su u kobno vrijeme, u označenom minskom polju, sakupljali drva. Pretpostavlja se da su neoprezno ušli na prostor koji je miniran tokom ratnih dešavanja. Poznanici porodice Bijelić zanijemili su nakon ove tragedije.

"Bijelići su jedna fina, ali nesrećna porodica, koja je jedva sastavljala kraj s krajem. Ibro i supruga su nezaposleni, a troje maloljetne djece prehranjivao je sakupljajući drva po šumama oko Olova, koja je prodavao građanima. Bio je veoma vrijedan i mnogo ljudi je kupovalo drva od njega. Ne mogu da vjerujem da je s malim Tarikom krenuo u Pridvor, gdje je obilježeno minsko polje", kaže Senada Tabaković, komšinica Bijelićevih.

Sa druge strane, iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalne uprave civilne zaštite potvrđeno je da su na mjesto nesreće izašli deminerski timovi, koji su iz minskog polja iznijeli tijelo sina, kao i njegovog ranjenog oca.

Prema riječima Envera Šabanovića, direktora Doma zdravlja Olovo, šestogodišnje dijete nije davalo znakove života, a otac je primljen sa prostrelnim ranama od gelera. Ibro Bijelić je, nakon ukazane prve pomoći, u svjesnom stanju prebačen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje mu je izvršen CT glave, i van je životne opasnosti.

"Pacijent je dovezen u KCUS u 12.20 sa teškim povredama. Ima geler u plućima. Smješten je na Kliniku za torakalnu hirurgiju. Stabilnih je vitalnih parametara, a kada se smiri, radiće se dodatna dijagnostika", izjavila je u petak popodne Biljana Jandrić, portparol KCUS.

Uviđaj su, nakon ove tragedije, u prisustvu dežurnog kantonalnog tužioca obavili službenici Policijske stanice Olovo. Istraga, koja je u toku, utvrdiće tačne uzroke ove tragedije.

Ovo je druga porodična tragedija u malom Olovu u roku od svega četiri dana. U ponedjeljak je od eksplozije ručne bombe, takođe u Olovskim Lukama, život izgubila Jasmina Muratović (58), dok je teže povrijeđen njen sin Admir Muratović (30).

Koliko je detonacija tada bila jaka, svjedoči i podatak da su popucala stakla okolnih kuća, a oštećeno je i jedno vozilo, koje je bilo parkirano nedaleko od mjesta gdje je bomba eksplodirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije