Hronika

Mostarski ginekolozi krivi za smrt bebe, uslovno kažnjeni

Mostarski ginekolozi krivi za smrt bebe, uslovno kažnjeni
Mostarski ginekolozi krivi za smrt bebe, uslovno kažnjeni

MOSTAR - Opštinski sud u Mostaru danas je nepravosnažnom presudom proglasio krivim mostarske ginekologe Darka Kneževića, Ivana Bušića i Anu Bošković za nesavjesno liječenje i pogrešno postupanje prema trudnici A.Š. iz Međugorja, zbog čega su ugrozili njen život, a nerođena beba je umrla.

"Kneževiću je izrečena uslovna zatvorska kazna od osam mjeseci, Bušiću od šest, a Boškovićevoj od četiri mjeseca", javlja "Dnevni avaz".

Ove kazne neće se izvršiti ako nakon donošenja pravosnažne presude u roku od godinu i po do tri godine ne počine novo krivično djelo.

Iz Tužilaštva HNŽ-a istakli su kako su zadovoljni presudom, a o žalbi će odlučiti nakon što službeno dobiju otpravak te presude.

Okrivljeni se nisu izjasnili o tome hoće li podnijeti žalbu, a tokom suđenja su se izjasnili da nisu krivi.

Županijsko tužilaštvo u Mostaru optužnicu za krivično djelo nesavjesnog liječenja protiv troje mostarskih ginekologa podiglo je 1. jula 2011. godine, a po prijavi bliskog srodnika, odnosno djevera oštećene A.Š.

Suđenje je počelo u oktobru prošle godine.

Optužnica je mostarske ginekologe teretila da su u vremenskom razdoblju od 12. do. 13. februara 2011. u Mostaru "postupili suprotno zdravstvenim propisima, odnosno svojim postupcima ugrozili život i zdravlje ljudi, u ovom slučaju trudnice i njenog nerođenog djeteta".

Naime, iako je prema CTG snimku i mišljenu dr Bušića i dr Bošković trudnica bila spremna za porod, dr Knežević, koji je vodio njenu trudnoću, u telefonskom razgovoru je doktorima, uz prijetnju disciplinskim postupkom, rekao da ne porađaju trudnicu već da je vrate na Odjel patologije i prate njeno stanje, a ako dođe do poroda da to učini dr Bošković.

"Nakon vraćanja pacijentkinje na Odjel patologije, dok je nerođena beba bilo još živa, došlo je do pogoršanja stanja što je utvrđeno na ponovo urađenoj CTG snimci 13. februara oko 5 sati, kada je utvrđena smrt bebe", pisalo je u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije