Hronika

Motocikli "bijesni", a vozači neiskusni

Motocikli "bijesni", a vozači neiskusni
Motocikli "bijesni", a vozači neiskusni

SREBRENIK, DONJI ŽABAR - Crna serija udesa motociklista u BiH nastavljena je i juče kada su povrijeđene tri osobe, od kojih dvoje maloljetnika.

Maloljetnik Č.E. (16) iz Gradačca teško je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 14 časova na magistralnom putu Tuzla - Orašje, u mjestu Srebrenik.

Do udesa je došlo kada se dječak, vozeći motocikl aprilija njemačkih tablica, sudario sa golfom, za čijim volanom se nalazila V.A. (33) iz Srebrenika.

Samo jedan čas kasnije sličan udes se dogodio i na lokalnom putu Lončari, opština Donji Žabar, u kojem je takođe učestvovao vozač dvotočkaša.

Naime, G.K. je vozeći moped izgubila kontrolu nad upravljačem i pala u kanal pored puta. Tom prilikom je zadobila teške tjelesne povrede, dok je njena maloljetna saputnica prošla sa lakšim povredama.

Istražujući činjenicu da je sve više saobraćajnih nesreća u BiH u kojima stradaju vozači "opasnih letjelica na dva točka" došli smo do poražavajućeg podatka, a to je da motociklisti ginu zbog loše obuke.

Stručnjaci u saobraćaju kažu da oni stradaju zbog "samoobuke" i smiješnih propisa za dobijanje dozvole za vožnju dvotočkaša.

"Za dobijanje A kategorije za upravljanje motociklom u našoj zemlji dovoljno je svega 15 sati praktične obuke, kada instruktor u pokretu procjenjuje da li kandidat zna da vozi i da li je zaslužio dozvolu", kazao je Zdravko Ivić, član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH.

Prema njegovim riječima, ukoliko imate B kategoriju onda ne polažete testove, već nakon položene praktične obuke i teoretskog ispita sjedate na motocikl koji poželite.

"Znači, imate pravo da vozite motocikle od onih najsporijih pa do najbržih na svijetu. Tek što je postao punoljetan vozi dvotočkaša od 1.000 kubika, znate šta to radi vozaču?! Ako ima otvorene džepove sve mu popara. Isto tako malo više gasa i za tren skine motociklistu sa sebe", naglašava Ivić.

Dodao je da se u posljednje vrijeme dozvola za upravljanjem motociklom može kupiti i to za male pare.

"Sistem je ugušen. Sada se ide onom teorijom koji će instruktor jeftinije prodati dozvolu za vožnju kako A, tako i B kategorije. Više se ni tih 15 sati ne poštuje", kaže Ivić.

Kako dodaje, odavno upozoravaju da se zakon mora mijenjati jer se motociklisti faktički samoobučavaju.

"Kada je u pitanju A kategorija, mi smo prepisali zakon koji je bio prije 100 godina, kad se našom zemljom kretalo više zaprežnih kola nego vozila. Treba novi zakon, kojim bi se napravilo više potkategorija u A kategoriji, odnosno razvrstati kubikaže motocikla po starosti vozača", pojašnjava Ivić.

Podsjećamo da je samo u protekla dva mjeseca poginulo oko 15 motociklista, a na desetine ih je zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede, i to mahom mladići.

Prema podacima Federalne uprave policije, u julu ove godine na području FBiH poginula su četiri motociklista, dok je 39 zadobilo teže ili lakše povrede, a u istom periodu prošle godine bilo je svega četvoro povrijeđenih. U prvih šest mjeseci na području FBiH poginulo je 10 motociklista, a 135 je povrijeđeno.

Iz MUP-a RS su nam kazali da su u prvih šest mjeseci ove godine smrtno stradala tri motociklista, dok ih je 47 zadobilo povrede.

 Stravične tragedije motociklista u avgustu  

- Bajker Amel Plehandžić (27) iz Gornjih Koliba poginuo je u utorak u mjestu Lužani

- Motociklista Neven Kalesić (23) i njegov saputnik Hasko Sinanović (23) poginuli su 12. avgusta u tuzlanskom naselju Zlokovac

- Sarajlija A.H. (40), vozeći motocikl suzuki, poginuo je 2. avgusta u Blažuju, kod Mostara

- Ž.F. (61) iz Prnjavora, vozač mopeda, poginuo je 2. avgusta na regionalnom putu Prnjavor - Doboj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije