Hronika

Načelnik Broda pritvoren, mito "težak"140.000 KM

Načelnik Broda pritvoren, mito "težak"140.000 KM
Načelnik Broda pritvoren, mito "težak"140.000 KM

BANJALUKA - Okružni sud Banjaluka odredio je jednomjesečni pritvor Milovanu Čereku, načelniku opštine Brod i predsjedniku brodskog Opštinskog odbora Socijalističke partije (SP), nakon što je uhapšen zbog primanja mita.

Sa njim je u petak "pao" i njegov stranački kolega Boro Milošević, direktor brodske Direkcije za izgradnju i razvoj, a dan kasnije privedena je i Đurđa Teodosić, tehnički sekretar SP u Brodu, ali oni nisu pritvoreni, već su pušteni na slobodu nakon što su priznali sve što im se stavlja na teret.

Nije isključena mogućnost da će njih dvoje biti svjedoci u predstojećem procesu protiv Čereka, koji se tokom saslušanja branio ćutanjem.

Banjalučki Okružni sud prihvatio je prijedlog Specijalnog tužilaštva RS da se Čereku, koji je i potpredsjednik SP, odredi pritvor, a zbog mogućnosti da na slobodi utiče na svjedoke ili prikrije materijalne dokaze.

Istovremeno, cifra od oko 40.000 KM, koliko se isprva vjerovalo da je "težak" mito za koji se terete, višestruko je narasla, a nezvanično se pominje cifra od oko 140.000 maraka.

Sud prihvatio prijedlog Tužilaštva da se Čereku odredi pritvor zbog mogućnosti da na slobodi utiče na svjedoke ili prikrije materijalne dokaze

Sve je počelo kada je prvoosumnjičeni Čerek, inače kandidat SP-a za novi mandat načelnika Broda, uz pomoć saučesnika Miloševića, 100.000 maraka tražio od preduzeća "2D Živković" iz Dervente.

Zauzvrat bi ta firma, s čijim predstavnicima danas nismo uspjeli da stupimo u kontakt, dobila "posao" na tenderu, te bi gradila bazen u Brodu.

Detalji o ulozi Teodosićeve u "lancu" tek treba da budu objelodanjeni, a zasad je poznato da je privedena nakon što je kod nje pronađen dio novca koji je ranije uzet kao mito.

Izvor "Nezavisnih" blizak policiji ispričao je da se sumnja da su prvi čovjek Broda te prvi čovjek opštinske direkcije za razvoj više puta uzimali novac od vlasnika derventskog preduzeća.

Oštećenom je na kraju "prekipjelo", te je odlučio da stavi tačku na nelegalne radnje tako što je sve prijavio policiji, čime je počelo da se odmotava klupko oko Čereka i njegovih saučesnika.

Uslijedilo je hapšenje "trojke", a potom je policija protiv Čereka i Miloševića podnijela izvještaj Specijalnom tužilaštvu RS.

"Izvještaj je podnesen jer se sumnja da su Čerek i Milošević, od jula 2010. do 28. avgusta 2012, kao i 28. i 29. avgusta, te 14. septembra ove godine, primili mito na štetu firme iz Dervente", potvrdio je sagovornik "Nezavisnih" blizak policiji.

Prvo je, kako saznajemo, od jula 2010. godine do 28. avgusta ove, vlasnik preduzeća iz Dervente načelniku Broda lično dao 9.000 maraka, a preko Miloševića još 80.000 KM.

Saznajemo, takođe, da je 28. avgusta vlasnik te firme Miloševiću dao 10.000 KM, a on je dan kasnije novac odnio u zgradu opštine u Brodu te predao načelniku.

"Takođe, 14. septembra ove godine vlasnik firme iz Dervente dao je Miloševiću 35.000 KM, od kojih je on za sebe zadržao 10.000, dok je u službenim prostorijama SP u Brodu dao načelniku 25.000. Potom je Čerek novac predao Teodosićevoj. Ona je novac odnijela svojoj kući u Brodu, gdje je pronađen i oduzet", ističe naš sagovornik.

Milošević i Teodosićeva pušteni na slobodu nakon što su priznali sve što im se stavlja na teret

Tokom ove akcije u petak je zbog davanja mita priveden još i M.Š., vlasnik firme iz Prijedora, koji je na parkingu ispred zgrade opštine Brod Čereku predao 10.000 KM, kako bi načelnik isplatio dug opštine Brod. O kakvom se dugu radi, još nije poznato.

Poznato je, međutim, da su tokom ove akcije Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije MUP-a RS i CJB Doboj pretreseni stanovi i kuće, te druge prostorije koje koriste osumnjičeni.

Poznato je i da je Čerek kandidovan za novi mandat načelnika opštine, ali njegovo hapšenje zasad neće ugroziti izborni proces u Brodu, jer, kažu u CIK-u, zakon u ovakvim slučajevima poznaje samo pravosnažne presude, kojima je kandidat osuđen na kaznu zatvora veću od šest mjeseci.

Inače, riječ je o akciji kodnog naziva "Proljeće", koja je dosad bila "kobna" po brojne službenike, ali i po Srđana Ljubojevića, tadašnjeg direktora preduzeća "Šume RS", a koji je takođe uhapšen zbog primanja mita.

Uskoro vršilac dužnosti

Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, izjavila je danas da očekuje da Skupština opštine Brod u naredna dva do tri dana imenuje vršioca dužnosti zamjenika načelnika.

Ta opština nema zamjenika načelnika, a Rešićeva je pojasnila da Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi RS predviđa mogućnost da lokalni parlament vanredno zasjeda, te da imenuje vršioca dužnosti zamjenika načelnika opštine, umjesto izabranog načelnika koji je trajno spriječen.

Rešićeva ne očekuje nikakve probleme u funkcionisanju lokalne vlasti u opštini Brod.

"U kontaktu smo s predstavnicima lokalne vlasti u Brodu i pomoći ćemo im da, u skladu s propisima, prevaziđu novonastalu situaciju", kaže Rešićeva.

Dačić: Svako ko je kriv, neka odgovara

Ivica Dačić, predsjednik srbijanske Socijalističke partije, rekao je da nije previše informisan o hapšenju članova te stranke, odnosno da li ima dovoljno dokaza.

"Bilo bi veoma loše da se hapšenja vrše po političkoj liniji i zato mislim da tome treba pristupiti profesionalno i odgovorno, i dobro analizirati da li postoje dokazi ili ne. Naravno, svako ko je vršio kriminalna krivična dela, iz bilo koje stranke, treba da odgovara. Ne verujem da to može da umanji bilo čiji rezultat. Rezultat ne zavisi od hapšenja", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije