Hronika

Nastradala u klizištu kod Kaknja

Nastradala u klizištu kod Kaknja
Nastradala u klizištu kod Kaknja

SARAJEVO - Ženska osoba S. K. (1976.) smrtno je stradala, dok su tri osobe uspješno evakuisane iz ruševina nastalih u klizištu koje je sinoć oko 21 sati pokrenuto u naselju Bare kod Kaknja, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) dežurni operativni u MUP-u ZDK-a.

Spasilački timovi oko ponoći izvukli su dvije osobe koje su ostale zarobljene u ruševinama svoje kuće, dok je nešto ranije spašena jedna djevojčica, potvrdio je za AA Nurudin Hrusto, načelnik Civilne zaštite Opštine Kakanj.

"Majka i kćerka su izvučene iz ruševina. Žive su i imaju povrede. Prebačene su za bolnicu. Četvrta osoba koja se nalazila ispod ruševina nije još izvučena, ali je dostupna i ljekar je konstatovao smrt", kazao je Hrusto.

Djevojčica koja je prva spašena imala je povredu noge.

Na teren su odmah nakon dojave o nesreći izašli vatrogasci, policija, hitna pomoć i pripadnici Civilne zaštite Kakanj, kao i rudarske spasilačke ekipe.

Proglašeno stanje prirodne nesreće 

Opštinski štab Civilne zaštite Kakanj proglasio je stanje prirodne nesreće na tom području nakon što je u prigradskom naselju Bare u odronu zemljišta poginula jedna osoba, a tri su povrijeđene i prevezene u bolnicu.

Predstavnici opštine Kakanj posjetili su ugrožene porodice kako bi dogovorili modalitete realizacije pomoći nastradalima.

Veliku požrtvovanost prilikom spašavanja osoba iz urušenih stambenih objekata pokazali su vatrogasci, policija, članovi čete za spasavanje Rudnika mrkog uglja Kakanj i ekipe za pružanje hitne medicinske pomoći kakanjskog Doma zdravlja, prenose federalni mediji. 

Uz novčanu pomoć koja je dodijeljena svim ugroženim porodicama, porodici čiji je jedan član smrtno stradao odobrena je dodatna pomoć od 500 KM. 

Ukupno 18 porodica sa 61 članom ugroženo je klizištem u Barama.

Na teren bi danas trebalo da izađu i stručnjaci geološke struke kako bi utvrdili razmjere i predložili mjere za stabilizaciju klizišta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije