Hronika

Nema istrage protiv Markovića i Ćavara

Nema istrage protiv Markovića i Ćavara
Nema istrage protiv Markovića i Ćavara

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u vezi sa prijavom Sipe protiv lica čiji su inicijali M.D.M. i M.Ć. zbog sumnje da su, kao službena ili odgovorna lica u institucijama BiH, zloupotrijebila položaj ili ovlaštenja, čime su povrijedila prava, odnosno nanijela štetu direktoru Sipe Goranu Zupcu.

Mediji su javili da je Sipa podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj protiv tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Markovića i zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mladena Ćavara zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj ili ovlaštenja.

Iz Tužilaštva BiH Srni je saopšteno da je naredba o neprovođenju istrage donesena, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo, kao i da ne postoji osnov sumnje da su prijavljena lica počinila krivično djelo. 

Iz Sipe je Srni saopšteno da su M.D.M. i M.Ć. prijavljeni zbog toga što su kao službena ili odgovorna lica u institucijama BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja, odnosno prekoračivši granice svog službenog položaja ili ovlaštenja, teže povrijedili prava drugog, odnosno drugom nanijeli štetu.

Oni su prijavljeni za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja na način da je M.D.M. prekoračio granice službenog položaja i izašao izvan svoje stvarne nadležnosti u postupanju, te preduzeo službenu radnju koja je u nadležnosti druge institucije, odnosno njenog službenog lica, odnosno da je izvršio takozvanu uzurpaciju. 

Postupajući protivno zakonskim odredbama M.D.M. je dostavio informaciju M.Ć. kojom mu je naložio da postupi protivno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, te zatražio od M.Ć. donošenje rješenja o onemogućavanju pristupa tajnim podacima oštećenom direktoru Sipe Goranu Zupcu do okončanja krivičnog postupka. 

M.D.M. je od 20. februara do 10. jula u kontinuitetu, u nekoliko navrata, različitim nenadležnim licima naložio postupanje protivno zakonskim odredbama tako što je 20. februara svojom informacijom od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH zatražio da izvrši suspenziju direktora Sipe. 

On je 25. februara svojom informacijom od zamjenika direktora Sipe zatražio 

da postupi protivno odredbama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima BiH i Zakona o policijskim službenicima BiH, te suspenduje direktora Sipe. 

Sipa navodi da je prvoprijavljeni M.D.M. istrajno i u kontinuitetu vršio nezakonite radnje s ciljem suspenzije direktora Sipe, čime je nastupila neimovinska šteta, odnosno teža povreda prava oštećenog. 

Ovakvim postupanjem prvoprijavljenog nanesena je neimovinska šteta Sipi, jer je dovedeno u pitanje povjerenje javnosti BiH prema Agenciji. 

Zbog ovakvih postupaka nastala je za sada neutvrđena imovinska šteta u budžetu BiH, s obzirom na brojne sastanke i sjednice Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, koje su morale biti održane usljed nezakonitih postupaka M.D.M. 

Sipa navodi da je M.Ć. vršeći dužnost zamjenika ministra bezbjednosti BiH preduzeo radnje suprotne odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka i Pravilnika o načinu izdavanja i obnavljanja bezbjednosnih dozvola za pristup tajnim podacima, na način da je preduzeo službenu radnju, koja je u nadležnosti drugog službenog lica, odnosno institucije, te je donio protivzakonit upravni akt u formi rješenja. 

M.Ć. je bez provođenja zakonom propisane procedure donio rješenje kojim se Zupcu onemogućava pristup tajnim podacima do uključujući i stepen "vrlo tajno", čime je zloupotrijebio položaj ili ovlaštenje kao saizvršilac, čime je nastupila štetna posljedica i teška povreda prava direktora Sipe. 

Zbog postupaka M.Ć. nanesena je i značajna šteta Sipi, čiji ugled je usljed njegovih postupaka doveden u pitanje, a koja je istovremeno bila prinuđena trošiti vrijeme i resurse na analizu pravnih propisa koji se tiču zakonitog postupanja, nakon što je donio nezakonito rješenje, na osnovu nezakonitog traženja M.D.M. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije