Hronika

Nezavisne ekskluzivno saznaju: Narko bos Darko Šarić boravio u Drvaru

Nezavisne ekskluzivno saznaju: Narko bos Darko Šarić boravio u Drvaru
Nezavisne ekskluzivno saznaju: Narko bos Darko Šarić boravio u Drvaru

BANJALUKA - Darko Šarić, jedan od najvećih narko-bosova u Evropi, koji se mjesecima nalazi u bjekstvu zbog optužnice za šverc više od dvije tone kokaina iz Južne Amerike, nedavno je viđen u Drvaru, saznaju "Nezavisne".

Više izvora "Nezavisnih" potvrdilo je da su pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) locirali Šarića u Drvaru, ali da ga, uprkos tome, nisu uspjeli uhvatiti.

Šarić je, prema tim informacijama, prije desetak dana boravio na imanju jednog od svojih bliskih saradnika i tjelohranitelja čiji su korijeni sa područja tog krajiškog gradića. Odbjegli narko-bos se prilikom tajnog boravka u BiH sastao i sa Naserom Keljmendijem, jednim od istaknutih vođa sarajevskog podzemlja albanskog porijekla, koji se dovodi u vezu sa tržištem droge Balkana i Evropske unije. Naš sagovornik kaže da je i više nego jasno šta može povezivati Šarića i Keljmendija i o čemu su njih dvojica razgovarali.

Državne bezbjednosne agencije BiH, međutim, nisu na vrijeme reagovale na pristigle obavještajne podatke sa terena, što je Šariću dalo dovoljno vremena da ilegalno izađe iz BiH i ponovo izbjegne ruku pravde.

Odbjegli narko-bos se prilikom tajnog boravka u BiH sastao i sa Naserom Keljmendijem

Međunarodna potjernica za Šarićem raspisana je po nalogu istražnog sudije Posebnog odjeljenja u Beogradu koje vodi opsežnu istragu protiv kriminalne grupe od dvadesetak ljudi koji su osumnjičeni da su dio lanca krijumčarenja kokaina iz Urugvaja za Evropu preko Crne Gore i Srbije. Većina članova Šarićeve grupe uhapšena je u oktobru 2009. godine u Srbiji i Južnoj Americi, a prošle godine je u Crnoj Gori uhapšen i Darkov brat Duško Šarić. Postupak protiv Šarića i grupe optužene za šverc narkoticima je u toku pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Mediji su kao Šarićevu "latinoameričku vezu" označili Gorana Nešića, zvanog Ciga, te Dejana Stojanovića Keku, vođu novobeogradskog kriminalnog klana, koje je u maju ove godine uhapsila savezna policija Brazila u velikoj akciji u kojoj je "palo" 34 dilera droge.

Keljmendija, pak, tek očekuje optužnica koja se već tri godine priprema u sjedištu Interpola u Lionu. Istragu protiv Keljmendijeve grupe vodi posebni tim agenata pod kodnim imenom "Igman". Dosadašnja istraga utvrdila je da Keljmendijeva grupa, pored teritorije BiH, djeluje na prostoru Kosova, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije i Švedske. Ta kriminalna grupa svoje ogranke, prema nekim podacima, ima i u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i još nekim arapskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije