Hronika

Nezavisne novine otkrile: Šefovi krim-policija učestvovali u iznudama

Nezavisne novine otkrile: Šefovi krim-policija učestvovali u iznudama
Nezavisne novine otkrile: Šefovi krim-policija učestvovali u iznudama

BANJALUKA - MUP Republike Srpske akciju "Knez 2" nastavlja s razotkrivanjem inspektora CJB Banjaluka koji su bili saučesnici Branislavu Smiljaniću (36) Ćeli i ostalim kamatarima u iznudama više stotina hiljada maraka od 150 oštećenih Banjalučana, potvrdio je juče "Nezavisnim" izvor blizak istrazi.

Koliko je Smiljanić bio značajan u lancu kamatara, govori i podatak da su ga policijski inspektori u telefonskim razgovorima oslovljavali sa "šefe".

"Nezavisne" saznaju da se radi o Goranu Gusku, šefu Krim-policije Policijske stanice Obilićevo, Goranu Vojvodiću, šefu Krim-policije Policijske stanice Lazarevo, Vladi Jurišiću, bivšem inspektoru i portparolu Osnovnog suda Banjaluka.

"Nezavisne" saznaju i da su u vezu sa iznudama i zelenaštvom dovedeni i inspektori Siniša Karanović, Danijel Kovačić i Ognjen Kos.

Na listi je i Predrag Karanović, koji je trenutno zaposlen u obezbjeđenju ličnosti u CJB Banjaluka.

Ovi inspektori su, kako je pojasnio izvor, iskorištavali svoj položaj tako što su privodili Banjalučane koji su bili zavedeni u knjigama zelenaša.

Osumnjičeni inspektor Siniša Karanović u oktobru 2009. godine je učestvovao i u pucnjavi ispred pekare "Žitopeka" u centru Banjaluke i napadu na obezbjeđenje ove pekare. Nakon svega vraćen je na posao.

Osumnjičeni Predrag Karanović je prije nekoliko godina nakon pucnjave u jednom lokalu u Banjaluci omogućio bjekstvo osumnjičenog, ali za to nikada nije odgovarao.

"Svi oni su predmet istrage, a vidjećemo za koja krivična djela ćemo ih teretiti", objasnio je juče izvor "Nezavisnih".

Saznajemo i da je Milan Tegeltija, predsjednik Osnovnog suda Banjaluka, u nekoliko navrata bio upozoravan na svoje bliske kontakte sa Smiljanićem, ali je, kako navodi naš izvor, predsjednik Osnovnog suda ta upozorenja ignorisao.

Podsjetimo, inspektori MUP-a RS u nedjelju su u akciji "Knez 2" uhapsili Smiljanića te Sandra Kaurina (34) i Slavka Todorovića (43), za koje je u međuvremenu zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora.

Iz Tužilaštva i policije je ranije potvrđeno da tragaju za Dragom Đenićem, sudskim policajcem, koji je takođe trebalo da bude uhapšen u ovoj akciji, ali nije pronađen na adresi stanovanja.

Prema nezvaničnim informacijama, Đenić je navodno u Norveškoj, ali "Nezavisne" od izvora bliskog Đeniću saznaju da je ovaj osumnjičeni juče ujutro viđen u Banjaluci.

U akciji su još privedeni i Dijana Stanković, Miloš Vujičić i Miodrag Pejić, koji su nakon saslušanja u policiji pušteni na slobodu.

CJB Banjaluka juče je zvanično podnio izvještaj protiv Smiljanića, Kaurina, Đenića i Todorovića u kojem ih tereti za 21 krivično djelo.

"Četvoricu osumnjičenih terete za 12 krivičnih djela iznude, osam krivičnih djela zelenaštva i krivično djelo pranja novca", saopšteno je iz CJB Banjaluka.

"Nezavisnim" je još ranije potvrđeno da su Smiljanić i saradnici dugove utjerivali krvoločnim psima i strujom.

Akcija "Knez 2" trajala je pola godine i sprovedena je u strogoj tajnosti kako je ne bi otkrili Smiljanićevi insajderi u redovima banjalučke policije.

  • 150 - Banjalučana oštećeno
  • 21 - krivično djelo
  • 12 - iznuda
  • 8 - zelenaštva
  • 1 - pranje novca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije