Hronika

Nova optužnica zbog falsifikovane diplome

Nova optužnica zbog falsifikovane diplome
Nova optužnica zbog falsifikovane diplome

BRČKO -Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je još jednu optužnicu zbog nabavke falsifikovane diplome o završenoj srednjoj školi i njene upotrebe u pravnom prometu u okviru javnih službi Brčko distrikta.

Optuženi, čiji su inicijali V.A. (39), tereti se da je krajem 2013. godine u namjeri da je upotrijebi nabavio falsifikovanu diplomu o položenom maturskom ispitu Srednje tehničke škole u Zemunu.

Njemu je stavljeno na teret da je nakon izvršene nabavke diplome o završenom III. stepenu stručne spreme saobraćajnog smjera obrazovni profil KV vozač motornog vozila, izvršio ovjeru kopija nevjerodostojne javne isprave.

Pored toga, optužen je i da je lažne podatke o srednjoj školskoj spremi dao na uvođenje u radnu knjižicu, te da je pokrenuo postupak nostrifikacije inostrane školske isprave za koju je istragom utvrđeno da je falsifikovana.

Tužilaštvo Brčko distrikta je utvrdilo da navedena diploma nije izdata od strane obrazovne ustanove koja je naznačena kao njen izdavač, te da je kao falsifikovana javna isprava upotrijebljena u pravnom prometu.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu za krivična djela za koja se V.A tereti.
Tokom godine Tužilaštvo Brčko distrikta je, procesuirajući nabavku i upotrebu isprava o školskoj spremi u 24 predmeta, podiglo 16 optužnica, koje su sve potvrđene od nadležnog suda.

Do sada je na zatvorske kazne u trajanju od 30 dana do tri mjeseca pravosnažno osuđeno devet osoba, saopšteno je iz brčanskog Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije