Hronika

Obustavljena istraga protiv Osmića

Obustavljena istraga protiv Osmića
Obustavljena istraga protiv Osmića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, protiv kojeg je podnesena krivična prijava za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Nekolicina medijskih kuća u BiH je u junu 2013. objavila informaciju da je protiv Osmića podnesena krivična prijava zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koju su podnijeli advokati Vasvija Vidović i Edina Rešidović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Prema navodima medija, Vidovićeva i Rešićeva su u krivičnoj prijavi Tužilaštvu BiH navele da je Osmić kao ministar odbrane BiH počinio krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, jer im nije dozvolio pristup arhivama i arhivskoj građi registarskog materijala Službe bezbjednosti i obavještajnih poslova Armije BiH i Ministarstva odbrane Federacije BiH.

Ministarstvo odbrane BiH ih je u junu 2013. obavijestilo da je arhiv iz rata povjerljivog sadržaja i da je u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka ovlašteno za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima nakon bezbjednosne provjere, a ne Sud BiH, kako se navodi u krivičnoj prijavi protiv Osmića.

U saopštenju je navedeno da stoga nije riječ ni o kakvoj zabrani pristupa arhivu odbrani optuženih za ratne zločine, nego o dosljednoj primjeni pravnih normi.

Informacije istog sadržaja iznio je i Osmić na saslušanju u Tužilaštvu BiH u januaru, nakon čega je i obustavljena istraga koja je protiv njega vođena zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije