Hronika

Odbrana odbacila optužnicu protiv Keljmendija

Odbrana odbacila optužnicu protiv Keljmendija
Odbrana odbacila optužnicu protiv Keljmendija

PRIŠTINA - Uvodnom riječju odbrane danas je u Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno suđenje Naseru Keljmendiju, optuženom za organizovani kriminal i ubistvo.

Advokat odbrane Besnik Beriša je odbacio sve navode optužnice, kazavši da će dokazati da njegov klijent nije umiješan u ubistvo Ramiza Delalića Ćele, niti u organizovani kriminal proizvodnje i prodaje narkotika, kako to Tužilaštvo tvrdi, prenosi Anadolu Agency.

Inače, optuženi Keljmendi se na početku suđenja u petak izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Odbrana smatra da su prekšena prava Nasera Keljmendija, time što je optužnica podignuta nakon 14 meseci od njegovog hapšenja i držanja u pritvoru.

Prekšena su mu prava, tvrdi advokat Beriša, i kada ga je Tužilaštvo uzelo na ispitivanje pre ispitavanja i svih ostalih svjedoka, čime mu je oduzeta mogućnost da se izjasni po optužnici. Tužilaštvo ga nije ispitalo ni o porijeklu njegove imovine, koju je stekao radom, a tvrdilo je da je nezakonitog porijekla, ustvrdio je Keljmendijev advokat zatraživši i da se tokom suđenja ne koriste materijali dobijeni nakon podizanja optužnice jer odbrani nije poznat sadržaj tog materijala. Takođe se žalio da nije dobio tražena dokumenta od suda iz Bosne i Hercegovine.

Odbrana je podsjetila da je Tužilaštvo u vezi sa ubistvom Delalića, Nasera Keljmendija predstavilo kao vođu rivalske kriminalne grupe, te da je navelo da je do ubistva došlo zbog njihovog sukoba oko poslovanja s drogom, ali "dokazi će pokazati da Keljmendi nema nikakve veze s tim ubistvom". Prema navodima odbrane, svjedoci koji su svjedočili protiv Keljmendija, već su osuđeni u BiH na visoke zatvorske kazne.

Na kraju današnjeg ročišta, na prijedlog sudskog veća, i Tužilaštvo i odbrana saglasili su se da se sa spiska predloženih svjedoka izbace neka imena, jer je navedeno da su manje bitni za ovaj predmet.

Prema riječima tužioca Andrewa Hughesa, postoje velike poteškoće u saradnji i razmjeni podataka sa pravosudnim institucijama u BiH. Prema planu suđenja, moguće je da se već sljedeće nedjelje u Prištini pojave svjedoci iz BiH. Inače, Sud i EULEX posreduju u vezi sa izdavanjem kosovskih viza svjedocima.

Tužilac je u petak pročitao optužnicu i iznio uvodnu riječ na suđenju Keljmendiju u kojoj ga je optužio za učešće u organizovanom kriminalu i za organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele, kako je naveo, rivala iz druge kriminalne grupe.

Podsjetimo, Kelmendija je u maju 2013. uhapsila Kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice koju su izdale vlasti u BiH i od tada se on nalazi u pritvoru na Kosovu. Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije