Hronika

Oduzete stotine kilograma duvana bez akciza i porijekla

Oduzete stotine kilograma duvana bez akciza i porijekla
Foto: N.N. | Oduzete stotine kilograma duvana bez akciza i porijekla

BANJALUKA - U 2017. godini inspektori su u prometu zatekli i oduzeli 423 kilograma rezanog duvana bez akcize i porijekla, a godinu prije 657 kilograma, rekla je Srni portparol Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

Ona je navela da je suzbijanje nelegalnog uvoza odnosno šverca duvana u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u smislu praćenja fizičkih lica, pretresa privatnih prostorija, transportnih sredstava i drugih aktivnosti, a da i Inspektorat, putem nadležnih inspekcija, vrši kontrole u unutrašnjem prometu.

"Inspektorat putem nadležnih inspekcija kontroliše proizvodnju i stavljanje u promet sirovog duvana i rezanog ili na drugi način usitnjenog duvana, na pijacama i tržnicama, a po potrebi djelujemo i u saradnji sa pripadnicima UIO i MUP-om u dijelu naših nadležnosti", rekla je Makivićeva.

Ona je navela da je u pravilu riječ o fizičkim licima koja su prometovala rezani duvan na pijacama i tržnicama u manjim količinama od kilogram ili dva.

"Veće količine oduzimane u pojedinačnim ciljanim kontrolama, vršene su u saradnji sa policijskim službenicima koji su zaustavljali motorna vozila radi pretresa i u saradnji sa službenicima UIO BiH, na osnovu naredbe za pretresanje stana, ostalih prostorija i pokretnih stvari", rekla je Makivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije