Hronika

Oštetili Tehnokom za 1,5 miliona KM

Oštetili Tehnokom za 1,5 miliona KM
Oštetili Tehnokom za 1,5 miliona KM

FOČA - Policija je podnijela dva izvještaja protiv pet osoba iz Foče koje su osumnjičene da su zloupotrebom položaja i ovlaštenja oštetile preduzeće "Tehnokom" iz ove opštine za više od 1,5 miliona KM.

Kako nezvanično saznajemo, izvještaji su podneseni protiv Mileta Čajevića, advokata iz Foče, Vojislava Vukadina, bivšeg šefa Odjeljenja podrške i transakcionog bankarstva Filijale Nove banke u Foči, Nedeljka Pavlovića, direktora preduzeća "Srbinjeputevi" Foča, te Almine Oruč,  sudije Okružnog privrednog suda Istočno Sarajevo, a prethodno sudije Osnovnog suda u Foči. Izvještaj je podnesen, kako saznajemo, i protiv fočanskog milionera Gordana Pavlovića, vlasnika više preduzeća, i to "Srbinjeputevi" Foča, "Pavgord" Foča i većinskog vlasnika kapitala preduzeća "Tehnokom" Foča. Iz MUP-a RS su saopštili da ove osobe sumnjiče da su u periodu od 2008. do 2012. godine, nakon privatizacije preduzeća "Tehnokom", zloupotrebile položaj advokata i sudije u izvršnim postupcima vođenim kod Osnovnog suda u Foči nad imovinom ovog preduzeća, kao i položaj šefa Odjeljenja u Novoj banci u Foči, kako bi nezakonito privojile nekretnine ovog preduzeća. Osumnjičeni su zatim pomogli Gordanu Pavloviću da stekne pravo vlasništva nad tim preduzećem, čime su isto oštetili za iznos veći od milion i po KM.  Takođe, tokom policijske istrage identifikovani su poslovni prostori koji su bili u posjedu "Tehnokoma", a za koje postoji  sumnja da su nezakonito stečeni.

"Na osnovu prijedloga policije doneseno je rješenje Osnovnog suda u Foči kojim se zabranjuje dalje raspolaganje i otuđenje navedenih nekretnina koje su u vlasništvu trećih lica", kažu u MUP-u RS.

Dalje navode da je ukupna površina tih poslovnih prostora 1.580 kvadratnih metara, a tržišna  vrijednost poslovnih prostora koji su blokirani oko tri miliona KM. Podsjećamo da je policija u aprilu ove godine pretresla preduzeća Gordana Pavlovića zbog sumnje u neregularnost prodaje poslovnih prostora. Za Pavlovića su mediji u BiH ranije pisali da je milioner koji posjeduje više preduzeća, kao i da je učestvovao u više slučajeva privatizacije državne imovine. Još prije šest godina novinari su, računajući tadašnju tržišnu vrijednost njegovog udjela u privatizovanim preduzećima, došli do iznosa od gotovo dva miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije