Hronika

Osumnjičeni da su oštetili budžet BiH

Osumnjičeni da su oštetili budžet BiH
Osumnjičeni da su oštetili budžet BiH

SARAJEVO - Sedam osoba osumnjičenih da su finansijskim kriminalom i korupcijom budžet BiH oštetitile za više od pet miliona eura uhapšeno je danas u pet bh. gradova, saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

U vrijeme zakldanasnja ovog broja "Nezavisnih" danas popodne pripadnici SIPA radili su na lociranju i privođenju još dvojice osumnjičenih za ista krivična djela.

Po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, u akciji "Gibraltar" uhapšeni su članovi Uprave kompanije HT Mostar Stipe Prlić i Zoran Bakula, direktor Marketinške agencije S.V.R.S.A. Neven Kulenović te Belma i Sanjin Kulenović iz  ove agencije.

Pripadnici SIPA uhapsili su i zamjenika direktora Pink BH Lajlu Torlak i Darka Aleksića,  direktora "Mreže plus".  Ostala dvojica osumnjičenih su Senad Zaimović, vlasnik Agencije "Fabrika", i Ejub Kučuk, direkor Marektinške agencije "Mita Group", koji su se putem medija oglasili kazavši da su u Hrvatskoj, odnosno Austriji, ali da će se vratiti u BiH i javiti inspektorima SIPA.

"Uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje službene isprave, zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, poreznu utaju, carinske prevare, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi", izjavila je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA.

Istakla je da je istragom utvrđeno da su članovi organizovane kriminalne grupe na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura izvlačili novac preko off shore kompanija u inostranstvu i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

"Dio novca zadržan je na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na lične račune osumnjičenih osoba u inostranstvu i korišten za kupovinu skupocjene imovine", objasnila je Jozićeva, dodavši da su hapšenja izvršena u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Posušju i Grudama, gdje su izvršeni i pretresi na ukupno 16 lokacija.

Iz SIPA su naglasili da su u istrazi ostvarili saradnju s više zemalja, a najviše sa Slovenijom, Austrijom i Hrvatskom, a iz Tužilaštva BiH je naglašeno da je akciju "Gibraltar" izvelo više od stotinu policijskih službenika.

Tužilaštvo BiH istragu u ovom slučaju pokrenulo je nakon što su istrage ranijih godina pokrenula pravosuđa Slovenije i Austrije zbog sumnje u pranje novca zarađenog "na namještenim tenderima za oglašavanje" HT Mostar, odnosno izvučenog iz ovog telekoma. Tužilaštva ovih zemalja tražila su i međunarodnu pravnu pomoć Tužilaštva BiH, koje se prvobitno bilo porglasilo nenadležnim za procesuiranje prijave koju je protiv čelnika HT-a Stipe Prlića i Zorana Bakule te Nevena Kulenovića podnijela SIPA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije