Hronika

Otac i rođak zlostavljali djevojčice

Otac i rođak zlostavljali djevojčice
Otac i rođak zlostavljali djevojčice

PRIJEDOR, PRNJAVOR - Okružno tužilaštvo Banjaluka predložilo je banjalučkom Okružnom sudu da odredi pritvor za M.A. (58) iz Prnjavora i B.M. (42) iz Prijedora, osumnjičene za polno nasilje. Prnjavorčanin je izvršio polno nasilje nad svojom sedmogodišnjom rođakom, a Prijedorčanin je šest godina silovao svoju sada 17-godišnju kćerku.

Prema nezvaničnim informacijama, M.A. (58) iz Prnjavora je svoju sedmogodišnju rođaku napastvovao u srijedu, dok je Prijedorčanin seksualno zlostavljao svoju kćerku u periodu od 2008. do jula ove godine.

Iz policije su nam kratko kazali da se sprovodi istraga u oba slučaja, a s obzirom na to da se radi o maloljetnim žrtvama, ne mogu izlaziti sa više detalja u javnost.

Cijeli Prijedor i Prnjavor, ali i šira javnost su u šoku zbog sve češće otkrivenih slučajeva zlostavljanja u RS i BiH.

O tome svjedoči i činjenica da su građani nakon objavljivanja ove vijesti na pojedinim medijskim portalima masovno iskazali svoju ogorčenost, kao i kritike na račun Krivičnog zakona RS, koji je, kako kažu, nepravedan.

"Krivični zakonik promijeniti pa za polno nasilje nad djecom staviti doživotnu robiju bez prava na pomilovanje", napisao je ogorčeni građanin, dodajući da za ovakav zločin treba uvesti doživotnu robiju.

Obojica osumnjičenih su nakon kriminalističke obrade u petak sprovedena u banjalučko Okružno tužilaštvo.

"Za M.A. i B.M. tužilac Okružnog tužilaštva zatražio je pritvor zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo polnog nasilja nad djetetom", kazala je Maja Đaković-Vidović, portparol Tužilaštva.

Prema njenim riječima, pritvor je zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

"Postoji i bojazan da će isti osumnjičeni ponoviti krivično djelo", ističe Đaković-Vidovićeva.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nadležni sud nije donio odluku o određivanju pritvora ni u jednom od pomenutih slučajeva.

Inače, Krivični zakon RS je za krivično djelo polnog nasilja nad djetetom, osnovni oblik u stavu jedan, predvidio raspon kazni od jedne do 10 godina zatvora.

Za svake druge kvalifikovane oblike ovog krivičnog djela propisana je kazna od najmanje tri do 10 godina zatvora, pa i kazne dugotrajnog zatvora.

Stručnjaci iz ove oblasti kažu da seksualno nasilje, naročito nad djecom, ostavlja brojne posljedice, prije svega na psihičko i fizičko zdravlje.

"Dijete se nakon toga osjeća izdano i intenzivan je osjećaj bespomoćnosti jer dijete zlostavlja netko ko bi trebalo da mu pruža zaštitu. Dijete može imati osjećaj krivnje te tražiti opravdanje za zlostavljanje u smislu da nešto s njim nije u redu, da nije dobro jer ne može vjerovati da neko koga voli njemu može činiti nešto loše. Mogu se javiti i brojna regresivna ponašanja poput mokrenja u krevet, tepanja, mucanja i slično, a dijete može biti pretjerano poslušno ili povučeno", ističu psiholozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije