Hronika

Pao 51 diler, oduzeto 375 kg skanka

Pao 51 diler, oduzeto 375 kg skanka
Pao 51 diler, oduzeto 375 kg skanka

BANJALUKA, SARAJEVO, ZAGREB, PODGORICA - U velikoj međunarodnoj akciji kodnog naziva "Šetač", kojom je rukovodio MUP RS, u petak je u BiH i zemljama regiona uhapšen 51 dilera, a ukupno je zaplijenjeno 375 kilograma skanka vrijednog oko milion i po KM.

Do zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih" u BiH je uhapšeno 19 dilera, Hrvatskoj 14, Crnoj Gori 15 i u Srbiji tri.

Saznajemo da su "pali" Dubravko Bošković iz Stoca, Dražen Primorac iz Ljubuškog, te Mario Tomić iz Čitluka.

U akciji, u kojoj je MUP-u RS podršku pružila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), zaplijenjeno je i pola kilograma heroina, te veća količina ilegalnog oružja, municije i eksploziva.

Akcija "Šetač" proglašena je za dosad najbolje organizovanu zajedničku saradnju policijskih agencija i tužilaštava u regiji.

"Nezavisne" saznaju da je čitava istraga intenzivirana kada su krajem januara ove godine na trajektu u Hrvatskoj uhapšeni Hrvat i Srbin s pošiljkom od 17 kilograma skanka.

Tokom saslušanja ova dvojica su "otkucala" svoje veze i telefonske brojeve, a policija je nastavila pratiti njihove međusobne kontakte i pošiljke.

MUP RS je tako u saradnji s MUP-ovima Srbije, Crne Gore i Hrvatske u petak krenuo u realizaciju međunarodne akcije "Šetač", čiji je cilj zadavanje konačnog udarca organizovanoj grupi dilera koja se bavila nabavkom i distribucijom skanka iz Crne Gore, preko Srbije i BiH u Hrvatsku.

Iz MUP-a RS saopšteno je da je međunarodna istraga u ovoj akciji započela u novembru prošle godine uz podršku Regionalnog centra za sprovođenje zakona o jugoistočnoj Evropi (SELEC).

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, objašnjava da je akcijom "Šetač" zadan udarac strukturama narko-mafije koje djeluju na prostoru BiH i zemalja regiona, a više desetina osumnjičenih uspješno je lišeno slobode bez obzira na to gdje su se u tom trenutku nalazili.

Grubešić je potvrdio hapšenje ukupno 19 osumnjičenih dilera na teritoriji BiH.

"Na terenu djeluje više desetina policijskih službenika, koji su na području Istočnog Sarajeva, Trebinja, Bileće, Sarajeva, Stoca i Ljubuškog pretresli veći broj lokacija", izjavio je Grubešić i potvrdio da je zaplijenjena veća količina oružja i eksploziva.

Uhapšene, kako navodi Grubešić, terete za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, kao i druga teška krivična djela.

Ova akcija rezultat je zajedničkog rada tužilaštava i policije u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, te koordiniranog sprovođenja istrage koja je trajala oko pola godine.

Grubešić dodaje da će nadležni tužilac ispitati osumnjičene i donijeti odluku o eventualnom zahtjevu za pritvaranje.

Radoslav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da je u akciji zaplijenjena roba vrijedna milion i po KM, te da je "Šetač" pokazatelj da policije i pravosuđe u regionu dobro sarađuju.

"U opsežnoj međunarodnoj policijskoj akciji s ciljem razbijanja organizovane grupe dilera droge i oružja uhapšen je veći broj osumnjičenih i zaplijenjena velika količina droge, oružja, municije i eksploziva", naveo je Jovičić.

Dodaje kako će detaljnije informacije i konačni rezultati akcije javnosti biti saopšteni danas.

U akciji "Šetač" sprovedenoj u Hrvatskoj takođe je pao veliki broj dilera koji su bili uvezani sa saradnicima iz regiona. Tokom akcije pretreseni su objekti na području Dubrovnika i Zagreba.

Uhapšeni su "gladijator" Ajlin - Ića Ahmić i Murat Škaljić, vlasnik picerije "Retro". Saznajemo da je Ahmić uhapšen u Sarajevu, a da je hrvatska policija pretresla njegovu porodičnu kuću u Gružu kod Dubrovnika.

Pretresena je i još nekoliko kuća osoba koje već duže vrijeme nadgledaju USKOK i policija, među kojima je i bračni par iz Čibače, koji su vlasnici kafića u Uvali Lapad.

Zatražen pritvor

Okružno tužilaštvo u Travniku zatražilo je u petak određivanje jednomjesečnog pritvora za Peru Savića (46), biznismena iz Šipova i osumnjičenog organizatora kriminalne grupe dilera koja se bavila trgovinom droge.

Osim Savića, pritvor je, kako je potvrđeno "Nezavisnim", zatražen i za njegove saučesnike, odnosno Duška Bužanina (52) iz Šipova, Darka Šataru (37), Zorana Vareškovića (55), Viktora Krišku (45) i Almira Kurića (35) iz Busovače, te Emira Tabakovića (22) iz Zenice.

Tokom pretresa Savićeve kuće zaplijenjeni su pištolji broving, češka zbrojovka, skraćena lovačka puška SSS, puška M48, te veća količina municije.

U Savićevim objektima pronađena je i veća količina evra, pet novčanica u apoenima od 500 evra, 10 novčanica od po 100 evra i 12 novčanica u apoenima od 50 evra. U lokalima osumnjičenog biznismena zaplijenjene su još i bejzbol palice, te šest mobilnih telefona.

Tokom pretresa na Savićevom automobilu reno uočene su austrijske registarske oznake, za koje se sumnja da su falsifikovane.

Iz CJB Banjaluka su dodali da su zaplijenjeni predmeti dostavljeni Okružnom tužilaštvu u Travniku, koje rukovodi istragom u slučaju akcije "Svitanje".

Putevi droge kroz BiH

Kancelarija UN-a za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala u martu ove godine objavila je da je BiH postala važno čvorište za trgovinu drogom, koja se kroz BiH i region transportuje u države zapadne Evrope.

U dokumentu se navodi da glavna ruta prolazi kroz Bugarsku, Rumuniju i Makedoniju, te Kosovo, a zatim kroz Crnu Goru, Srbiju i BiH, odakle preko Hrvatske i Slovenije odlazi na evropsko tržište.

Kanabis, odnosno skank, kako je navedeno u izvještaju, uglavnom švercuju organizovane kriminalne grupe preko Crne Gore i BiH.

Juri Fedotov, generalni direktor Kancelarije UN-a za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala, ukazao je tada da je Balkan i dalje glavni put za šverc droga. On kaže da je oko 60 tona heroina, vrijednog oko 13 milijardi dolara, dospjelo preko "balkanske rute" u zapadnu i centralnu Evropu.

"Problem narkotika i kriminala na Balkanu nije prošlost, već je i dalje sadašnjost", upozorio je Fedotov.

Vezane vijesti:

Velika akcija: Policije hapse narkodilere u regionu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije