Hronika

Paravinja u izolovanoj samici, ni policajci ne žele da pričaju sa njim

Paravinja u izolovanoj samici, ni policajci ne žele da pričaju sa njim
Paravinja u izolovanoj samici, ni policajci ne žele da pričaju sa njim

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA - Dragan Paravinja, koji je priznao ubistvo Antonije Bilić (17) u Hrvatskoj, ostaje u Republici Srpskoj, odnosno BiH, dok se ne završi sudski postupak po optužnici za pokušaj silovanja, koju je 2002. godine podiglo Osnovno javno tužilaštvo u Sokocu.

Potvrdio je ovo u utorak za "Nezavisne" Živko Bojić, advokat Paravinje, koji je ovog vozača kamiona branio u Banjaluci nakon hapšenja u srbačkom selu Donji Srđevići.

"On je za našu zemlju stranac i kao takav ima prioritet da bude u ovoj zemlji dok ne bude donesena konačna sudska odluka", pojasnio je Bojić.

Navode advokata potvrdio je i izvor "Nezavisnih" iz Ministarstva pravde BiH, pojasnivši kako su male šanse da Paravinja odmah bude isporučen Hrvatskoj. Paravinja bi tako u narednih osam dana trebalo da se pojavi u Osnovnom sudu u Sokocu kako bi se izjasnio o krivici.

Ljupko Marjanović, komandir Sudske policije RS, potvrdio nam je da je transport osumnjičenog u KPZ "Kula" prošao bez bilo kakvih problema.

Izvor "Nezavisnih" blizak Ministarstvu pravde BiH potvrdio je da je Paravinja nakon dolaska u Kazneno-popravni zavod "Kula" smješten u izolovanu ćeliju.

"To je standardna procedura kada se u zatvor primi novi pritvorenik. Po uobičajenoj proceduri, nakon nekoliko dana biće donesena odluka o tome da li će Paravinja biti u ćeliji sa drugim pritvorenicima ili će do kraja sudskog postupka biti sam", pojasnio je izvor "Nezavisnih".

"Nezavisnim" je potvrđeno i da je Dragan Paravinja na putu iz Banjaluke do zatvora "Kula" u Istočnom Sarajevu ćutao cijelo vrijeme. Bio je, kako saznajemo, u "sendviču" sudskih policajaca, koji takođe nisu željeli razgovarati s Paravinjom.

Advokat Bojić je istakao kako će tek nakon odluke Suda u Sokocu Paravinja biti sproveden u ekstradicioni pritvor, nakon čega će biti odlučivano o njegovom izručenju.

"Ovdje je, naravno, u prednosti Hrvatska zbog težine djela, ali ulogu ima i volja osumnjičenog kome želi biti isporučen, s obzirom na to da je i Srbija za njim raspisala potjernicu", pojasnio je Bojić.

Advokat je za "Nezavisne" potvrdio kako lično sumnja da Paravinja ima zvanično državljanstvo Srbije.

"Tokom ispitivanja u policiji u Banjaluci pitao sam ga da li je državljanin Srbije, a on mi je odgovorio da je taj postupak u toku, jer mu nikada nije odgovoreno na posljednju molbu za državljanstvo", naveo je Bojić.

Inače, Osnovno javno tužilaštvo Sokolac 8. avgusta 2002. godine podiglo je optužnicu protiv Paravinje i to zbog pokušaja silovanja jedne Paljanke. U ovoj optužnici navodi se da je Paravinja 18. jula 2002. godine u mjestu Dvorišta pokušao da siluje ženu iz Pala, čiji identitet se čuva u tajnosti.

Prema navodima iz optužnice, Paravinja je tada oko 13.15 časova u mjestu Dvorišta upotrebom sile i prijetnjom da će je napasti, pokušao prinuditi nesrećnu ženu na obljubu. Paravinja je, kako se navodi u optužnici, žrtvi nanio tjelesne povrede.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je u međuvremenu, i to nakon reforme pravosuđa u BiH, ovaj predmet, koji se zasniva na izjavama žrtve i dva svjedoka, te brojnim materijalnim dokazima, preuzelo Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

Kako se Paravinja nije pojavio na ročištu tokom 2005. godine u Osnovnom sudu Sokolac, nadležni sudija raspisao je centralnu potjernicu. Takođe je potvrđeno da je u međuvremenu jedan od svjedoka preminuo, ali će u sudskom postupku biti iskorišten njegov raniji iskaz.

Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je kratko kako je najvažnije da nijedna država u regionu neće štititi osobe koje čine ovakva krivična djela.

Nama je juče u Ministarstvu pravde BiH potvrđeno da nisu stigli zahtjevi za izručenje Paravinje ni iz Srbiji ni iz Hrvatske, a ujedno je pojašnjeno da takav postupak ide sporo. Iz resornog ministarstva su potvrdili da dokazi protiv Paravinje, koji bi trebalo da stignu iz Hrvatske, "moraju biti jaki".

Pravni stručnjak koji je želio ostati anoniman nam je ispričao da ne treba zanemariti ni to da se Paravinja možda poigrava sa svima, pa ukoliko bude izručen Hrvatskoj, a tamo u dogledno vrijeme ne bude pronađeno tijelo ubijene Antonije Bilić, ponovo bude slobodan čovjek.

Jadranka Kosor, premijerka Hrvatske, izjavila je kako se ulažu svi napori da Paravinja bude što prije izručen Hrvatskoj i da pravosudni sistem može reći svoje.

"Poduzimamo sve da to bude što je moguće prije, a dobro je u svom tom užasu oko tog slučaja da postoji dobra volja u susjednoj državi", navela je ona.

I dok popis Paravinjinih žrtava raste iz dana u dan, osumnjičeni se, podsjećamo, slobodno šetao i radio u Hrvatskoj, koristeći zakonom date "pogodnosti" hrvatskog državljanstva, koje mu je omogućilo da i pored pravosnažne presude za silovanje u Srbiji iz 2003. godine nikada ne odleži ni dana robije.

Podsjetimo, Paravinja je 2003. godine u Srbiji osuđen na četiri godine i pet mjeseci zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. Kako se nije odazvao na izdržavanje zatvorske kazne, srbijanski MUP je u januaru 2007. raspisao međunarodnu potjernicu.

Gotovo istog mjeseca Paravinja je navodno priveden u Hrvatskoj, ali nije izručen jer je utvrđeno da ima hrvatsko državljanstvo. Navodno, srbijansko pravosuđe nakon ovog privođenja Paravinje u Hrvatskoj nikada nije tražilo niti dostavilo hrvatskim kolegama dokumentaciju na osnovu koje bi Paravinja kaznu odležao u Hrvatskoj.

Zbog srbijanske potjernice, Paravinja je privođen i u Njemačkoj 2008. godine, ali je pušten, nakon čega se u potpunosti skrasio unutar granica Hrvatske. Paravinja je, prema pisanju hrvatskih medija, jednu djevojku pokušao silovati i u Hrvatskoj i to kod Omiša 28. juna prošle godine, ali on je te navode opovrgao u izjavi banjalučkim inspektorima.

U međuvremenu plasirana je i informacija da se Paravinja 2009. godine udvarao i Vjeri Malovikovoj, Slovakinji koja je pod čudnim okolnostima nestala dok je njen suprug plaćao račun, a čije je beživotno tijelo pronađeno kod ostrva Murter u Hrvatskoj.

Miljenko Gočić, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača, izjavio je kako odgovorni ne mogu tvrditi da nisu znali za Paravinju i njegovu prošlost jer je Sindikat u ime Paravinje podnosio više prijava protiv bivših poslodavaca.

"U vezi s jednom od tih prijava inspektor cestovnog prometa za područje Karlovca rekao mi je kako je Sindikat 'za svjedoka dao čovjeka koji ima kriminalni dosije', što znači da je znao za Paravinjinu prošlost", pojasnio je on.

Slučaj "Paravinja" kroz godine

2002. - Dobio hrvatsko državljanstvo.

2002. - Osnovno javno tužilaštvo u Sokocu podiže optužnicu zbog pokušaja silovanja.

2003. - Osuđen na četiri godine i pet mjeseci robije zbog silovanja i pokušaja silovanja.

2005. - Osnovni sud u Sokocu raspisuje potjernicu na nivou BiH.

2007. - Za Paravinjom Srbija raspisuje potjernicu i obavještava Hrvatsku.

2011. - Priznaje ubistvo maloljetne stoperke Antonije Bilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije