Hronika

Pedeset mališana zadržano u bolnici

Pedeset mališana zadržano u bolnici
Pedeset mališana zadržano u bolnici

SARAJEVO - Ukupan broj pregledane djece na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od srijede do nedjelje je 179, a u bolnici je zadržano njih 50, kazala je Azra Dedajić, šef Službe za informisanje KCUS.

"Broj hospitalizirane djece je povećan na 50, ali možemo reći da se situacija polako smiruje. Djeca su stabilno i niko nema težu kliničku sliku. Pod nadzorom su ljekara", kazala je Dedajićeva.

Podsjetimo, Sarajevo je od srijede u šoku jer se veliki broj mališana iz vrtića "Mašnica", "Skenderija", "Lastavica" i "Leptirić" u sklopu JU "Djeca Sarajeva", koja su u ponedjeljak u vrtićima konzumirala obrok pripremljen od tjestenine, pavlake i jaja, zarazio salmonelom.

Nakon prijave Zavoda za javno zdravstvo KS o sumnji na trovanje hranom izvršen je timski nadzor sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove  i predstavnika Zavoda za javno zdravstvo KS, nakon čega je konstatovano da higijensko-sanitarno stanje objekata u momentu kontrole zadovoljava zakonom propisane uslove, da svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice, te da se u objektima redovno vrše dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Nalaz uzoraka uzetih briseva s radnih površina u vrtićima, te iz kuhinje trebalo bi da bude gotov početkom sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije