Pozornica

"Zmaj od Bosne" oduševio Tuzlake

"Zmaj od Bosne" oduševio Tuzlake
"Zmaj od Bosne" oduševio Tuzlake

TUZLA - Opera "Zmaj od Bosne" u ponedjeljak je izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli pred brojnom publikom. U muzičko-scenskom spektaklu učestvovalo je više od 100 izvođača, odnosno sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta, veliki hor Opere Narodnog pozorišta, Balet NPS, glumci i Sarajevska filharmonija.

Kostimograf opere je Vanja Popović, a  Sarajevskom filharmonijom dirigovala je Nada Matošević-Orešković.

Nakon tri sarajevske reprize, ovo je prvi put da je opera gostovala u Tuzli. Libreto za operu uradio je tuzlanski književnik i dramaturg Nijaz Alispahić, koji je kazao da ova opera ima veliko značenje.

"Vrlo je bitno da se ova opera izvodi jer je riječ o bosanskoj, herojskoj, patriotskoj, historijskoj i savremenoj operi", kazao je Alispahić.

Još jedan Tuzlak dao je svoj doprinos ovom ostvarenju, a riječ je o Asimu Horoziću, koji je komponovao muziku. S njim je više od godinu dana dana radio na kreiranju strukture djela profesor Ozren Prohić, reditelj opere.

"Paralelno s tim radio sam scensku sliku koja nije ilustrativna, nego ima svoju pozorišnu logiku. U samom radu sjajno je to da je urađena odlična pjevačka podjela s kojom se radilo na psihološkoj i historiografskoj podlozi likova. Veoma sam insistirao na tome jer je riječ o temi oko koje se u trenutnoj historiografiji lome koplja", izjavio je reditelj i dodao da u ovom ostvarenju prevladava nešto što je univerzalno i što se, nažalost, već 200 godina ne miče sa mrtve tačke.

Opera "Zmaj od Bosne" je intimna priča o Husein-kapetanu Gradaščeviću, borcu za autonomiju Bosne u vrijeme Osmanskog carstva, koji je zbog svojih odlučnih stavova, čemu svjedoči i citat "Boga se bojim malo, sultana nimalo, a vezira k'o dorata svoga", dobio ime Zmaj od Bosne.

Djelo ima tri čina. Prvi čin se događa u kuli Husein-kapetana Gradaščevića. Drugi čin se događa u Osijeku, a treći u Istanbulu i tu ima jedna scena sa sultanom. Husein se bori za autonomnost Bosne pa i po cijenu života. Ovom operom zvanično je počela saradnja tuzlanskog BKC-a i Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Zadovoljstvo nam je jer smo mogli svjedočiti ovom fenomenalnom projektu. Prema reakcijama publike i medija zaista vidimo da smo ostvarili pun pogodak", izjavio je Edis Bajić, direktor BKC-a u Tuzli.

Naredni zajednički projekat u BKC-u će biti 30. marta, kada će biti izvedena baletna predstava "Palčica", te 19. aprila kada će se Tuzlaci predstaviti u Sarajevu predstavom "Balkanski špijun".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije