Hronika

Pjaniću pet godina zatvora i mora da vrati 200.000 KM

Pjaniću pet godina zatvora i mora da vrati 200.000 KM
Foto: N.N. | Pjaniću pet godina zatvora i mora da vrati 200.000 KM

TUZLA - Kantonalni sud u Tuzli osudio je Safeta Pjanića na pet godina zatvora zbog organizovanog kriminala i mora da vrati državi oko 200.000 maraka.

Pjanić se nagodio sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzla, čijim su  potezom nezadovoljni bivši radnici.

Radnici  "Fortune", koja je sada u stečaju, godinama su upozoravali da je  Safet Pjanić otvorio tri firme i koristi ljudske i materijalne resurse "Fortune". Tek nakon pritiska medija, Tužilaštvo je otvorilo istragu koja je dovela do hapšenja Pjanića i još šest osoba, među kojima i stečajnog upravnika.

Pjanić i grupa su oštetili "Fortunu" za 4,5 miliona maraka. Osim toga, za 5,5 miliona maraka Pjanić je oštetio državu za neuplaćivanje doprinosa, zbog čega oko 60 radnika ne može u penziju. Nakon nagodbe sa Tužilaštvom, mora vratiti tek oko 200.000 maraka.

"Ono što je nas rukovodilo u ovom predmetu kada smo zaključivali sporazum nije samo kazna na koju se neko osuđuje, već i drugi aspekti. To je, prije svega, efikasnost i ekonomičnost krivičnog postupka. Zatim i određena imovinska korist koja se od takvih lica oduzima", kazao je na današnjoj pres-konferenciji Ćazim Serhatlić, tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla, koji je radio na ovom slučaju.

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla, smatra da je presuda sramota.

"Odležat ćete jedno četiri-pet godina u zatvoru. Kasnije ćete kao ugledan građanin šetati gradom. Normalno, bogati. Dakle, kradite, narode", rekao je Kopić.

Sa ovim tvrdnjama se ne slaže Tomislav Ljubić, glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla, koji je kazao da "ovakve izjave sa ulice ruše integritet Tužilaštva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije