Hronika

Pljačkaši dvije godine zaobilaze banke u Srpskoj

Pljačkaši dvije godine zaobilaze banke u Srpskoj
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Pljačkaši dvije godine zaobilaze banke u Srpskoj

BANJALUKA - Već više od dvije godine pljačkaši zaobilaze banke u Srpskoj, a neki od razloga bi vrlo lako mogli biti postavljanje video-nadzora u brojnim gradovima i opštinama, kao i hapšenje osumnjičenih koji su ranije upadali u bankarske prostorije.

Ranije su, podsjetimo, banke u Srpskoj bile često na meti bandita, koji su, najčešće uz prijetnju oružjem, odnosili ogromne svote novca. Recimo, samo tokom pljačke Komercijalne banke u Banjaluci, izvedene u aprilu 2011. godine, ukradeno je 1.035.230 KM.

Prema podacima iz MUP-a Republike Srpske, posljednje razbojništvo u banci evidentirano je 14. februara 2022. godine, kada je zasad nepoznati pljačkaš pobjegao sa oko 4.000 maraka.

"To krivično djelo izvršeno je u mjestu Obudovac, opština Šamac, a meta napada bila je Poslovnica Naše Banke Bijeljina. Ovo djelo nije rasvijetljeno", rečeno je za "Nezavisne novine" iz MUP-a Srpske.

Podsjetimo, prema tadašnjim saznanjima, razbojnik je bio naoružan pištoljem, kojim je zaprijetio radnicima, pokupio plijen i pobjegao.

Policijska uprava Bijeljina saopštila je da im je to razbojništvo prijavljeno 14. februara 2022. godine te da je uslijedila potraga za razbojnikom.

Nakon toga, dakle, razbojništava u bankama nije bilo, ali jeste u drugim objektima, od kuća do trgovina.

Prema podacima MUP-a Srpske, u toku 2023. godine evidentirana su 33 razbojništva (od čega dva pokušaja), što je, kako naglašavaju, manje za 8,3 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Najčešći objekti napada u 2023. bili su kuće i stanovi (osam), a zatim benzinske pumpe (šest) te trgovinski objekti (pet). Slijede kladionice, koje su prošle godine dva puta bile na meti razbojnika, te jedno vozilo, kao i 11 ostalih mjesta.

"Prema izjavama oštećenih, pričinjena ukupna šteta iznosi 92.384 KM", precizirali su iz MUP-a Srpske u izjavi za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije