Hronika

Podignuta optužnica protiv "fatalne Željke" koja je kriminalcima odavala službene tajne

Podignuta optužnica protiv "fatalne Željke" koja je kriminalcima odavala službene tajne
Podignuta optužnica protiv "fatalne Željke" koja je kriminalcima odavala službene tajne

Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Željke Bukmir (32) iz Ljubuškog, pripravnice Suda BiH koja se tereti da je počinila krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te povreda tajnosti postupka, saznaje Klix.ba.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH. Bukmir se smatra odgovornom da je odavala tajne podatke osumnjičenim osobama koje su procesuirane za krivično djelo organizovani kriminal, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora bliskih ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti prije dvije godine.

"Optužena je nakon što je saznala da se u određenom predmetu vode posebne istražne radnje, pod kodnim nazivom „Ota More“, koje su na temelju naredbe Suda BiH, provodili Tužilaštvo BiH i Federalna uprava policije, kontaktirala prvoosumnjičenog u predmetu, kojeg je lično poznavala, jer se radi o osobi sa područja Ljubuškog, te mu prenijela saznanja da se protiv njega i više drugih osoba provodi istraga i da im se vrši zakonito presretanje telekomunikacija", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon toga, objašnjeno je, osumnjičeni pripadnici organizovane grupe prestali su komunicirati telefonima i promijenili brojeve telefona, što je dovelo do nemogućnosti prikupljanja dokaza, te obustave istrage u tom predmetu.

Afera je razotkrivena nakon što je Bukmir, koju su bh. mediji prozvali "fatalna Željka" 17. maja 2012. privedena na saslušanje u sjedište Federalne uprave policije u Sarajevu. Tada je izvršen pretres na području Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i Istočnog Sarajeva, gdje je Bukmir stanovala.

Istražitelji su tokom pretresa oduzeli određene predmete koji su interesantni za daljnju istragu. Tokom istrage predmeti su vještačeni u Centru za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije. Policija je Bukmir oduzela mobilni telefon, a tražili su laptop, rokovnike i dokumente koje tada nisu pronašli.

Mlada pripravnica je privukla pažnju policije jer se, kako s prije dvije godine pisali mediji, tokom prakse zanimala za prisustvo nekim ročištima, kao i za predmete te istrage, iz kojih su, navodno, curile informacije osumnjičenim i njihovim advokatima.

U vrijeme izbijanja afere Bukmir je radila u Zemljišnoknjižnom odjelu Opštinskog suda u Sarajevu, gdje je bila na praksi u sklopu obavljanja pripravničkog staža.

Špekulisalo se da su prilikom vještačenja uočeni kontakti Bukmir sa osobama iz kriminalnog miljea, ali i sa nekim političarima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije