Hronika

Pomahnitali Nesid Mustafić u Francuskoj ubio suprugu pa zapalio djecu i sebe (Foto, Video)

Pomahnitali Nesid Mustafić u Francuskoj ubio suprugu pa zapalio djecu i sebe (Foto, Video)
Pomahnitali Nesid Mustafić u Francuskoj ubio suprugu pa zapalio djecu i sebe (Foto, Video)

KILO, PARIZ - Nesid Mustafić (33), porijeklom iz BiH, a sa porodicom nastanjen u Francuskoj, ubio je suprugu Fadilu (29) u stanu, a zatim izgorio sa dvoje djece I.M. i E.M. u automobilu koji je zapalio, dok se najstariji sin A.M. jedva spasao.

Kako saznajemo, Nesid Mustafić je rodom iz Kamenice, kod Zvornika, a njegova supruga je iz Snagova, kod Zvornika.

Njihov identitet su za francuske medije potvrdile komšije nakon što su čule za ovu porodičnu tragediju, dok zvanične potvrde o identitetima juče nije bilo. Mustafić, je automobil zapalio na pumpi u francuskom gradu Kilu preksinoć, oko 20 časova, a vatra je bila kobna po djecu starosti četiri i pet godina, dok je nastariji potomak ove bh. porodice, kojem je 11 godina, uspio da pobjegne iz zapaljenog vozila.

Kako se saznaje, on je parkirao automobil na benzinskoj pumpi u blizini supermarketa "Carrefour", a zatim vozilo polio benzinom u kojem je bilo troje djece. Nakon toga je sjeo u vozilo i zapalio vatru.

Najstarije dijete, koje je uspjelo da pobjegne, prošlo je sa teškim povredama, ali nije životno ugroženo.

"Riječ je o dječaku koji je zadobio opekotine po nogama i leđima. Lice mu je netaknuto i njegov život nije u opasnosti", kazao je jedan svjedok ove porodične tragedije, a Mari Kristin Tarar, tužilac, tvrdi da su povrede dječaka ozbiljne.

Nina Sajić, ambasador BiH u Francuskoj, rekla je "Nezavisnim" da se sve dogodilo nakon porodične svađe.

"Dijete koje se spaslo nalazi se u bolnici u Lionu, van je životne opasnosti. Mi smo stupili u kontakt sa jednim od članova porodice nastradale žene. Porodica je u stanju šoka. Taj član nam je rekao da se nada da će u skorije vrijeme posjetiti dječaka u bolnici", naglasila je Sajićeva.

Ona nam nije mogla otkriti iz kojeg dijela BiH potiču žrtve niti njihova imena, zbog, kako je navela, članova porodice u našoj zemlji.

"Mi ćemo poduzeti ono što je u okviru naše nadležnosti da pomognemo u vezi s ovim slučajem, pogotovo kada je u pitanju dječak koji je preživio", navela je Sajićeva.

Neimenovani svjedok, koji se našao na mjestu nesreće kada je zapaljen automobil, je izjavio da je htio pomoći, ali da je bio nemoćan prema vatri koja je zahvatila vozilo.

"Čuo sam vriske iz automobila, ali je bilo suviše kasno da im pomognem" objasnio je svjedok.

On je dodao da su se iz vozila čule eksplozije i da je plamen bio suviše jak.

"Ipak, pobrinuo sam se za dječaka koji je uspio pobjeći. Njegova odjeća je gorjela, ali sam je uspio ugasiti", naveo je taj svjedok.

Drugi svjedok kazao je da je prvo čuo nevjerovatan prasak.

"Moja žena je otvorila prozor i vidjeli smo automobile u plamenu. A, zatim smo vidjeli dječaka u plamenu kako bježi. Mislim da su mu noge gorjele. Vrištao je. Počeli su da mu prilaze i skonili su ga na sigurno. Bili smo veoma uplašeni, jer se pored mjesta nesreće nalazile boce s plinom", priča izvjesni Žilber, koji živi svega nekoliko metara od mjesta nesreće.

Čak 50 vatrogasaca angažovano je bilo na gašenju vatre, a cijelo područje je osigurano, jer pumpa ima 200 spremišta za gorivo.

Istražioci su, nakon uviđaja u Kilu, otišli u stan ove bh. porodice u mjestu Burg an Bres u istočnoj Francuskoj, 90 kilometara od Kila, te su našli leš supruge.

"Očigledno je da se radi o ubistvu, a počinilac je najvjerovatnije suprug", kazao je jedan istražilac.

Sud je naložio obdukciju tijela nesrećne žene, a prema prvim informacijama smrt je nastupila gušenjem.

Kako su potvrdili istražni organi, ova bh. porodica odranije nije bila poznata policiji. Komšije kažu da je porodica u njihov komšiluk došla prije dvije godine, te da su bili mirni i sa svima su imali korektne odnose.

Paskal, vlasnik bara pored njihove zgrade, izjavio je za farncuske medije da još ne vjeruje da je Mustafić to uradio.

"Uvijek je bio pristojan, uljudan, prijateljski raspoložen", kaže Paskal, dodajući da ne može ni da zamisli šta je moglo da izazove tu porodičnu tragediju.

Paskal potvrđuje da su Mustafići iz BiH, te da je Nesid radio na postavljanju prozora. Njegova supruga Fadila nije radila, već je čuvala djecu.

Šta je tačno "kumovalo" porodičnoj svađi, a zatim i tragediji, za sada se može samo nagađati, a pravu istinu vjerovatno zna jedino dječak koji je izbjegao smrt. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije