Hronika

Poslanik i direktor uhapšeni zbog mita za posao od 20.000 KM

Poslanik i direktor uhapšeni zbog mita za posao od 20.000 KM
Poslanik i direktor uhapšeni zbog mita za posao od 20.000 KM

TUZLA, SARAJEVO - Midhat Osmanović (na slici), poslanik u Parlamentu FBiH, i Velid Torić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, uhapšeni su u srijedu zbog primanja mita, nezakonitog posredovanja i zloupotrebe položaja.

Obojica uhapšenih su funkcioneri Stranke za BiH. Iz Tužilaštva BiH saopštili su da je osumnjičeni poslanik uhapšen u jednom hotelu u Tuzli prilikom primopredaje 20.000 KM mita, u označenim novčanicama. Osmanović je uhapšen u hotelu "Tuzla", odakle je izveden u 16.10, dok do zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih" nismo saznali gdje je tačno Torić uhapšen.

"O.M. je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za organizirani kriminal u svezi sa drugim kaznenim djelima, među kojima i uzimanje mita od jedne osobe, u iznosu od 20.000 KM, radi rješavanja radnog statusa i zaposlenja", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nalog za hapšenja dao je tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, a nakon saznanja dobijenih od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Prilikom primopredaje označenog novca Osmanovića su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u Tužilaštvu BiH naglašavaju da su sve aktivnosti provedene uz naredbu Suda BiH.

"Djelujući koordinirano, tužitelj i djelatnici Tužiteljstva BiH, agenti OSA BiH i policijski djelatnici SIPA, izvršili su akciju lišavanja slobode. Aktivnosti Tužiteljstva BiH, OSA i SIPA se nastavljaju u pravcu otkrivanja svih osoba uključenih u organizirani kriminal i nezakonite aktivnosti", kazali su u Tužilaštvu BiH.

Iz SIPA su precizirali da su obojica osumnjičenih za organizovani kriminal privedeni u akciji "Partner", izvedenoj na području Tuzle, gdje su na više lokacija izvršeni i pretresi.

"U toku je kriminalistička obrada nad osobama lišenim slobode, nakon čega će iste biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje", kazala je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA.

Osmanović je doktor. Bio je i kandidat za općinskog načelnika, rekao Vatrić

Midhat Osmanović, koji je uhapšen u hotelu "Tuzla", bio je kandidat za načelnika opštine Lukavac na prošlim izborima i aktuelni je predsjednik Općinskog savjeta Stranke za BiH u Lukavcu. Uhapšeni Velid Torić član je Općinskog savjeta Stranke za BiH u Lukavcu, a za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja imenovan je 22. novembra ove godine.

Osmanović je profesionalni poslanik u Parlamentu FBiH, a po ugovoru o djelu angažovan je u Domu zdravlja Lukavac, gdje radi kao specijalista fizioterapeut.

"Nije ništa tajna, ali vam više informacija od ovih ne mogu dati putem telefona", kazao nam je Zijad Memić, pravnik u lukavačkom Domu zdravlja.

U Parlamentu FBiH bili su danas zatečeni viješću o novom hapšenju zastupnika, budući da je 8. novembra, takođe zbog primanja mita, bio uhapšen i Željko Asić, poslanik Stranke pravde i povjerenja. Nakon privođenja, Asić je pušten na slobodu, a nedavno je protiv njega Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog primanja mita radi zapošljavanja u "Elektroprivredu HZ HB" Mostar.

"Iznenađen sam zbog hapšenja i nemam riječi. Midhat Osmanović je doktor... Bio je i kandidat za općinskog načelnika. Ne znam sada o čemu je riječ", izjavio je Omer Vatrić, šef Kluba poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Sličan komentar dobili smo i od Karla Filipovića (SDP), predsjednika Mandatno-imunitetske komisije Predstavničkog doma, i Irfana Ajanovića (SDA), člana ove komisije. Istakavši da su od novinara saznali za hapšenje kolege, Filipović i Ajanović su kazali da oduzimanje mandata svakom poslaniku, pa i osumnjičenom Osmanoviću, može predložiti samo Predstavnički dom, a na eventualnu preporuku Mandatno-imunitetske komisije.

"Tek sam saznao za ovaj slučaj pa još ne znam kada će i hoće li Komisija održati sjednicu i zauzeti stav", rekao je Filipović.

Ajanović je podsjetio da poslanički imunitet Osmanovića ne štiti od krivičnog gonjenja.

"Imunitet ga štiti samo za ono što uradi ili kaže kao zastupnik direktno izabran od građana", dodao je Ajanović.

Nema nedodirljivih

Iz Tužilaštva BiH poručili su da današnja akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva i sigurnosnih agencija da efektno i brzo reaguju i da složene akcije okončaju za samo 48 sati. Naglasili su i da je ova akcija dokaz da je Tužilaštvo BiH spremno da se obračuna s organiziranim kriminalom i korupcijom u BiH i da u toj borbi neće biti nedodirljivih.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, kazao je da je za hapšenje svojih stranačkih kolega Midhata Osmanovića i Velida Torića saznao iz medija.

"Stranka za BiH smatra da niko ne smije biti iznad zakona, imamo puno povjerenje u rad Tužilaštva i Suda BiH. Čuo sam samo da je u pitanju primanje mita od 20.000 KM i da su bile označene novčanice, ali ništa ne treba prejudicirati", rekao je Jerlagić.

Vezane vijesti:

Delegat u Parlamentu FBiH uhapšen zbog primanja mita od 20.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije