Hronika

Potresno svjedočenje Krkićeve djece: Šutirao nas je i mlatio metalnom šipkom

Potresno svjedočenje Krkićeve djece: Šutirao nas je i mlatio metalnom šipkom
Foto: N.N. | Potresno svjedočenje Krkićeve djece: Šutirao nas je i mlatio metalnom šipkom

OSLO - Otac nas je šutirao i mlatio metalnom šipkom, posvjedočila su djeca Zikrije Krkića (45), norveškog državljanina, kojem je u Banjaluci prije nekoliko godina suđeno za dvostruko ubistvo u Trnopolju, kod Prijedora, a koji je sada osuđen u Norveškoj na šest godina robije za zlostavljanje svoje supruge i djece.

"Na osnovu dokazanog toka događaja, sud je jasno utvrdio da su žena i petoro djece živjeli pod režimom koji se karakteriše neprekidnom nesigurnošću i strahom od nasilja. Djeca su rođena u ovom režimu i živjela u njemu dok se nisu iselili ili dok optuženi nije uhapšen u oktobru 2016. godine", navodi norveški sudija u presudi.

Po pisanju norveških medija, Krkićeva supruga i sva djeca su svjedočila o udarcima i prijetnjama koje su doživljavali dok njihov otac nije uhapšen.

Njegov sin, koji sada ima 23 godine, na prvim saslušanjima je negirao da je dobijao batine, ali je potom promijenio izjavu i rekao da je redovno mlaćen tokom većeg dijela djetinjstva.

LOM:

Da bi bilo bolnije, otac je dječaka, kako navodi, ponekad udarao štapovima, kaiševima ili palicom. Prema svjedočenju, kada ga je otac jednom udario palicom, toliko mu je povrijedio ruku da je morao da ide ljekaru. U izvještaju o ukazanoj ljekarskoj pomoći je navedeno da mu je bio polomljen prst.

Nasilje je bilo često, bar mjesečno, a ponekad nedjeljno, prema objašnjenju dvadesettrogodišnjaka.

Kćerka, koja sada 21 godinu, izjavila je da je otac od nje zahtijevao da nosi hidžab od svoje osme godine. Tadašnja djevojčica to, kako je objasnila na sudu, nije željela i dobijala bi batine ako bi izašla napolje bez hidžaba. Prisjetila se i epizode kada ju je otac vukao za kosu i šutirao i udarao zato što nije nosila hidžab.

UTOČIŠTE:

Otac nije dozvoljavao da pohađa školske aktivnosti, a ona je ipak doživjela školu kao utočište, jer tamo nije dobijala batine. Nije joj bilo dozvoljeno da se igra sa dječacima. Jednog dana u 6. ili 7. razredu, otac je bio u školi i smatrao je da je bila previše blizu nekog dječaka u razredu.

Rečeno joj je, tvrdi, da će dobiti batine kada se vrati kući. Kada je otvorila vrata kuće, otac ju je, tvrdi, čekao sa metalnom šipkom. Udarao ju je dok nije priznala da se igrala sa dječacima. Nasilje je, kako je posvjedočila, bilo bolno, ali njoj je bio najgori stalni strah od batina.

Krkićeva sada osamnaestogodišnja kćerka gotovila je u ispitivanjima o teškom odrastanju sa agresivnim i nasilnim ocem, koji joj je, tvrdi, često govorio ružne stvari. Nikada se, tvrdi, nije usudila da se usprotivi jer je znala da će samo dobiti više batina.

I sada četrnaestogodišnja kćerka Krkića govorila je o odrastanju sa ocem koji je često tukao nju i njenu braću i sestre. Nasilje se, navodi ona, dešavalo svakodnevno.

Krkićev sada jedanaestogodišnji sin ispričao je na saslušanju koje je pušteno na sudu da ga je otac udarao i šutirao skoro svaki dan. Koliko se sjeća, dobijao je batine od svoje četvrte - pete godine.

BOL:

Dječak je rekao da su batine bile veoma bolne, ali je pokušavao da ne plače.

"Ako plačemo, samo je udarao više. Kada sam pitao zašto bije, odgovarao je da se djeca i žena mogu tući", objasnio je na sudu dječak, koji je govorio o nekoliko epizoda u kojima ga je njegov otac tako snažno udario da je izgubio dah ili se nije pomijerao.

Krkićeva supruga je govorila o velikom fizičkom i mentalnom nasilju od kada su se vjenčali, prije 23 godine. Već prve bračne večeri, kako je navela, dobila je prvi udarac i od tada se nastavilo udaranje, šutiranje, ali i prijetnje i uvrjedljivi komentari.

"Bila sam srećna ako je prošao i jedan dan bez batina", objasnila je na sudu.

PIŠTOLJ:

Najstrašniji događaj je bio dok je, kako navodi, bila trudna sa najmlađim sinom. Tada joj je, tvrdi, uperio pištolj u sljepoočnicu. Dvoje najstarije djece je, kako navodi, moralo da gleda kako im otac prijeti majci.

Krkić je priznao da je "blago kažnjavao" djecu kako bi ih prekorio, ali je negirao da je to bilo toliko jako da su bili povrijeđeni.

"Razumijem da je to u Norveškoj nelegalno, ali ja sam tako odrastao. To je normalno u zemlji iz koje dolazimo", pravdao se Krkić na sudu.

Sud smatra da su izjave djece i žene vjerodostojne i da je bio nasilan u mnogo većoj mjeri nego što on sam priznaje. Naročito se ističe da sva djeca i žena govore o grubom nasilju i nekoliko priča se nadovezuju jedna na drugu.

Sud, inače, ne vidi nikakve olakšavajuće okolnosti čak i ako otac ima tešku prošlost kada je sam bio izložen nasilju tokom odrastanja i ima traumatska ratna iskustva. Krkić se pravdao na sudu da je učestvovao u ratu devedesetih godina prošlog vijeka i da je jedan period bio u poznatom koncentracionom logoru.

BRUTALNO:

"Ovo ne opravdava brutalno zlostavljanje kome je izložio porodicu. On ne pokazuje kajanje i trivijalizuje svoje ponašanje", ocjenjuje sudija.

Ne uzima se kao olakšavajuća okolnost ni to što priznaje da je blago kažnjavao djecu. Sud smatra da je ovo priznanje toliko ograničeno da nije bitno za određivanje kazne.

Osim zatvora, osuđen je Krkić da plati skoro dva miliona kruna (oko 380.000 KM) za rehabilitaciju i nadoknadu ženi i petoro djece.

Nadoknada je opravdana činjenicom da su pretrpjeli štetu od zlostavljanja kome su bili izloženi. Najstariji sin nije želeo nadoknadu.

Otac petero djece je, inače, zamijenio advokata. Novi advokat je za tamošnje medije izjavio da nije u potpunosti upućen u predmet, ali navodi da se optuženi žalio na presudu koja mu je izrečena.

VEHABIJE:

Podsjetimo, "Nezavisne" su prošle sedmice objavile da je Krkić oko 24.000 maraka uplatio dvojici bh. vehabija, uključujući i vehabijskom vođi Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Krkića tereti da je na Bajram 28. jula 2014. godine u kafe-baru "San" u Trnopolju, kod Prijedora, hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića. Po toj optužnici on je prvostepenom presudom oslobođen krivice, ali je nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na novo suđenje. Pokušaji da on ponovo dođe na suđenje u Banjaluku još nisu urodili plodom.

SASTANAK:

Uz navođenje njegovih inicijala, iz MUP-a RS je saopšteno da su pripadnici Uprave za kriminalističke policije danas u Banjaluci održali prvi sastanak sa norveškim timom istražilaca na čelu sa policijskim tužiocem Norveške, a u vezi sa vođenjem krivičnog postupka protiv Krkića za dvostruko ubistvo.

"Pripadnici norveškog tima će u narednom periodu u saradnji za pripadnicima UKP-a i Policijske uprave Prijedor, preduzeti niz operativno taktičkih mjera i radnji s ciljem izuzimanja dokaznih materijala u skladu sa norveškim zakonodavstvom, kompletiranja kričnog predmeta, te daljeg krivičnog gonjenja Z.K.", navode iz MUP-a RS.

Dodaju da se ova saradnja odvija na osnovu Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima kao i na osnovu drugih međunarodnih konvencija kojima je uređena ova oblast.

"Policijski tužilac Norveške je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje povodom ovog slučaja, ali i povodom dosadašnjeg pozitivnog iskustva stečenog kroz raniju saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske", ističu iz MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije