Hronika

Prikupili dokaze o švercu oružja u Francuskoj

Prikupili dokaze o švercu oružja u Francuskoj
Prikupili dokaze o švercu oružja u Francuskoj

BANJALUKA, LAKTAŠI - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su danas veći broj objekata na području Banjaluke, Laktaša i Prijedora, i tako prikupili dokaze koji su potrebni francuskom pravosuđu za dalju istragu protiv četvoro Banjalučana i jednog Prijedorčanina, koji su u Francuskoj uhapšeni zbog šverca oružja.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su policajci SIPA uglavnom "češljali" stambene objekte, te da su pritom ispitali i nekoliko svjedoka, a sve zbog slučaja koji je u javnost procurio lani, kada su u Francuskoj pali Nenad Radinković, Vladimir Pepić, Zoran Jovanović i Danka Marinković, svi iz Banjaluke, te Mirko Bakić iz Prijedora, kod kojih je tada pronađena velika količina naoružanja.

"Tokom ovih aktivnosti obavljena su klasična saslušanja nekoliko lica u svojstvu svjedoka. Prikupljena saznanja biće proslijeđena pravosuđu Francuske, na čiji zahtjev je i realizovana ova akcija kodnog naziva 'Pink'", naveli su naši sagovornici, upućeni u istragu.

Četvorica mladića i djevojka, oko čijih nezakonitih radnji francuska policija još odmotava klupko, uhapšeni su 9. aprila prošle godine u okolini Pariza zbog sumnje da su umiješani u međunarodni šverc oružja. Sumnja se da je riječ o ubojitim spravama zaostalim iz proteklog rata u BiH.

Kod njih je francuska žandarmerija tada pronašla, a potom i zaplijenila 11 kalašnjikova AK47, 17 pištolja različitog kalibra, tri škorpiona, osam automatskih pištolja, 20 okvira s municijom i pet prigušivača.

Francuski istražioci sumnjaju da je ovaj arsenal bio namijenjen za kriminalne grupe iz francuske prijestonice.

"Sumnja se da su u šverc umiješani Radinković, Pepić, Jovanović i Bakić, dok im je Marinkovićeva služila samo kao paravan. Postoje saznanja da je oružje bilo namijenjeno naoružavanju kriminalnih grupa u departmanima Sena Sen Deni i Dolini Oaze, ali i na području Marselja i Korzike", kazali su ranije izvori upućeni u istragu.

U saopštenju koje je medijima danas dostavila SIPA između ostalog se navodi da su pretrese obavljali na pet lokacija na području Banjaluke, Laktaša i Prijedora zbog neovlaštenog prometa oružja, ali detalji nisu otkriveni.

"Pretresi se vrše radi dokumentiranja krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, koje je na teritoriji BiH i Francuske počinila organizirana kriminalna grupa", navela je Kristina Jozić, inspektor SIPA.

Ona je potvrdila da su ove aktivnosti sprovedene po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a po molbi za pružanje međunarodne pravne pomoći Višeg suda u Parizu.

Radinković je, podsjetimo, ovdašnjoj javnosti poznat po osuđujućoj presudi za izazivanje teške saobraćajne nesreće u kojoj je u Banjaluci poginuo Nikola Đurović.

Nakon prvostepene presude Radinković je na slobodi čekao njenu pravosnažnost, ali je potom pobjegao u Francusku gdje mu žive rođaci, te je tamo uhapšen zbog šverca oružja.

U međuvremenu Vrhovni sud RS je u avgustu prošle godine potvrdio prvostepenu presudu kojom je Radinković osuđen na četiri godine zatvora zbog smrti Đurovića.

Takođe, Pepić je poznat policiji po pucnjavi koja se dogodila prije šest godina u banjalučkom velnes centru "Fortuna", kada je jedna osoba ranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije