Hronika

Privode drogirane i pijane vozače

Privode drogirane i pijane vozače
Privode drogirane i pijane vozače

PRIJEDOR, TREBINJE - Uveliko je zaživjela primjena novog Zakona o prekršajima RS, koji predviđa i privođenje onih koji voze pijani ili drogirani, tako da je već bilo vozača koji su isključeni i više sati su proveli u policijskim prostorijama, dok se nisu otrijeznili odnosno oporavili.

Spomenuto zakonsko rješenje podrazumijeva zadržavanje onih koji su pod dejstvom alkohola (više od jednog grama po kilogramu), ali i onih koji odbijaju podvrgavanje alko-testiranju, kao i lica kod kojih se utvrdi prisustvo opojnih droga i sredstava.

"Takvo lice policijski službenici će zadržati do istrežnjenja ili oporavka, a najduže 12 časova u prostorijama za privremeni smještaj lica", stoji  u novom Zakonu o prekršajima RS.

Kako nam je potvrdila Marija Matić, portparol CJB Prijedor, tokom pojačane kontrole učesnika u saobraćaju koji su vozilom upravljali pod dejstvom alkohola, a koja je sprovedena proteklog vikenda, ukupno je kontrolisano 67 vozača. Od toga su, saznajemo, pijana bila 22 vozača, ali svi nisu prešli granicu zbog koje bi sate proveli u policijskim prostorijama.

"Zbog prisustva alkohola u krvi većeg od jedan gram po kilogramu ukupno je šest lica lišeno slobode zadržavanjem, a tri lica su lišena slobode zadržavanjem zbog prisustva opojnih droga za vrijeme učestvovanja u saobraćaju", precizirala je Matićeva, koja je potvrdila da je rekorder, kada je riječ o pijanstvu, vozač koji je imao 1,94 grama alkohola po kilogramu.

Sprovođenje novog Zakona o prekršajima RS uveliko je zaživjelo i na područu CJB Trebinje, gdje kažu da njihovi policijski službenici, na osnovu tog zakona, vozače koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola isključuju iz saobraćaja i u službenim prostorijama ih zadržavaju do istrežnjenja.

Tri lica lišena slobode zadržavanjem zbog prisustva droga

"Nije bilo nekih posebnih reagovanja od strane vozača koji su zadržani do otrežnjenja u službenim prostorijama nadležnih policijskih stanica, osim što   pojedinci nisu bili upoznati s tom zakonskom odredbom", navela je Rajna Parežanin, portparol CJB Trebinje.

Ovakve aktivnosti, odnosno sprovođenje ovog zakonskog rješenja, pozdravljaju borci za smanjenje crnog bilansa na putevima, a koji ističu da bi većina onih koje policija privede da se otrijezne ili oporave na ovaj način trebalo da se "opamete".

"Privođenje lica je odlična mjera. Mišljenja smo da će ona da odvraća vozače od činjenja prekršaja. Kazna mora biti neprihvatljiva, da li po visini novčanog iznosa koji vozači treba da plate ili na neki drugi način",  ocjenjuje Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Kada je konkretno o ovakvoj praksi riječ, Radović smatra da će oni vozači koje policajci privedu nakon toga da razmisle o svojim greškama.

"Razmisliće takav vozač zašto je sjeo za volan pod uticajem alkohola, a kada izađe, dobro će razmisliti o tome da li će to ponovo učiniti. Država je dužna da zaštiti građane! Napokon, mi počinjemo da primjenjujemo zaštitne mehanizme po uzoru na zemlje koje su to davno uradile", ocjenjuje Radović.

Iz policije pozivaju građane da se uzdrže od konzumiranja alkohola i činjenja sličnih prekršaja, te na taj način, kako navode, "doprinesu da na terenu ne dolazi do drastičnih mjera represije od strane policijskih službenika, kao što je lišenje slobode".

Policajci mogu za zadrže:

-        vozače kod kojih se utvrdi više od jednog grama alkohola po kg

-        učesnike u saobraćaju koji se odbijaju podvrgnuti alko-testiranju

-        vozače kod kojih se utvrdi prisustvo opojnih droga i sredstava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije