Hronika

Prnjavorčanin plaćao račune krivotvorenim novcem

Prnjavorčanin plaćao račune krivotvorenim novcem
Prnjavorčanin plaćao račune krivotvorenim novcem

PRNJAVOR - Policija u Prnjavoru uhapsila je u akciji "Valuta" Branislava Repića iz ove opštine zbog sumnje da je umiješan u krivotvorenje novca.

Naime, on je u toku ovog mjeseca na području Prnjavora, Stanara i Dervente u opticaj stavio novčanice u apoenima od 100 konvertibilnih maraka, za koje je znao da su lažne i krivotvorene.

Novac je trošio na benzinskim pumpama, u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, a njima je plaćao i račune.

Prilikom plaćanja određene usluge ili robe dobijao je kusur s ispravnim novčanicama, pa je tako svaki put prilikom trošenja dobijao sve više legalnog novca, a usput se rješavao onog krivotvorenog.

Kod njega su pronađene i privremeno oduzete 34 novčanice, ali i novac nastao direktno izvršenjem krivičnog djela.

U Centru javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka, navodeći inicijale osumnjičenog, juče su rekli kako je u toku rad na utvrđivanju porijekla krivotvorenog novca, te da će javnost o svemu biti blagovremeno obaviještena.

"Spomenuta akcija je imala za cilj sprečavanje i suzbijanje krivičnih djela u vezi sa krivotvorenjem novca i s ovakvim akcijama će se nastaviti i u narednom periodu", rečeno je u banjalučkom CJB-u.

Inače, analizirajući otkrivene slučajeve krivotvorenog novca stiče se utisak kako ga je u posljednjih nekoliko mjeseci u BiH sve više u opticaju.

Podsjećamo, Snežana Deretić iz Crne Gore uhapšena je krajem oktobra prošle godine jer je u Trebinju u promet uspjela da stavi 2.000 lažnih dolara.

I ona je "legalizovala" lažni novac tako što ga je razmijenila u lokalnim mjenjačnicama, ali je ubrzo razotkrivena.

Još smjeliji slučaj policija je razotkrila u avgustu prošle godine u Prijedoru kada je kod Darka Todorovića (21) pronašla mini-štampariju u kojoj je proizvodio novac. Njega je dalje trošio po prijedorskim kafićima i lokalima.

Tužilaštvo je protiv njega u oktobru prošle godine podiglo optužnicu zbog krivotvorenja novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije