Hronika

Prodajom stanova i poslovnih prostora oštetili budžet BiH za 612.000 KM

Prodajom stanova i poslovnih prostora oštetili budžet BiH za 612.000 KM
Foto: N.N. | Prodajom stanova i poslovnih prostora oštetili budžet BiH za 612.000 KM

SARAJEVO - Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mladena Franjković (60) iz Sarajeva, direktora i ovlaštene osobe u poduzeću "Telepartner" i pravne osobe istog preduzeća, da su utajili porez u iznosu od oko 612 000 KM.

Terete se da su nezakonitim radnjama u više navrata izbjegli plaćanje PDV-a i oštetili budžet Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Franjković se tereti da je, u svojstvu direktora poduzeća "Telepartner" d.o.o., u periodu od 2011. do 2014. godine ostvario promet, uglavnom prodajom stanova i poslovnih prostora fizičkim i pravnim osobama te u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) nadležnim poreskim organima podnosio prijave lažnog sadržaja kojima je prikrio realizovani promet u iznosu od 3.600.550 KM za koji je izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 612.093 KM i oštetio budžet Bosne i Hercegovine i time sve građane BiH.

Pravna osoba "Telepartner" d.o.o. tereti se da je utajom poreza stekla nezakonita sredstva u iznosu od 612.093 KM kojima je raspolagao optuženi Mladen Franjković, kao direktor i odgovorna osoba poduzeća.

Optuženi se terete da su počinili produženo krivično djelo poreske utaje.

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem ukupno 20 svjedoka i stručnih vještaka i obimnim dokaznim materijalom.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije