Hronika

Profesoru dan počeo bombom, a okončan zatvorom

Profesoru dan počeo bombom, a okončan zatvorom
Foto: Jelena Đurđević | Profesoru dan počeo bombom, a okončan zatvorom

BANJALUKA - Banjalučki profesor Spaso Šakota preživio je u utorak ujutru pokušaj ubistva, kada je ispod njegovog mercedesa eksplodirala bomba, a već popodne je osuđen na pola godine robije zbog seksualnog uznemiravanja učenica.

Nezvanično saznajemo da je bomba bila u čaši, a čaša na točku vozila, i aktivirala se oko 10.30, čim je auto pokrenut, a uslijedila je serija od tri-četiri eksplozije, i u toku je istraga kako je do njih došlo.

Uz profesora fizičkog u banjalučkoj Tehnološkoj školi, ranjen je i slučajni prolaznik Ilija Jokić, a obojica su, nakon hirurškog zbrinjavanja u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, pušteni na kućno liječenje.

No, Šakota nije otišao kući, već se u 14.30 pojavio u Osnovnom sudu u Banjaluci, gdje je sat kasnije osuđen na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja učenica, nakon čega ga je odvela policija. Kazna je bezuslovna, što znači da je ne može otkupiti.

DOJAVE: Zanimljivo je da je u prethodnih nekoliko sedmica dva puta lažno dojavljeno da je u banjalučkom Osnovnom sudu postavljena bomba i to baš u danima kada je Šakoti trebalo da bude održano ročište.

On je zbog uznemiravanja učenica ranije bio osuđen na deset mjeseci zatvora, ali je drugostepeni sud ukinuo tu presudu i vratio je na ponovljeno suđenje.

Podsjetimo, prije nepunih šest godina učenici Tehnološke škole i njihovi roditelji poslali su dopis medijima u kojem su Šakotu optužili da učenice dira po grudima i ne dozvoljava im da nose grudnjak, te da im pokazuje fotografije gole ljubavnice i svog polnog organa.

U tom dopisu navedeno je i da su učenici u fiskulturnoj sali čuli kad on sa ljubavnicama ima seksualni odnos u susjednoj prostoriji. Šakota je tada negirao ove optužbe, dok juče, tokom izlaska iz suda, nije želio odgovarati na pitanja novinara.

Imali su, zato, šta da kažu očevici bombaškog napada ispred stambeno-poslovne zgrade kod Rebrovačkog mosta, u naselju Starčevica, gdje su se, kako kažu, u nekoliko trenutaka čule četiri eksplozije.

Bomba je, po riječima očevidaca, postavljena ispod Šakotinog mercedesa, a odjeknula je baš u momentima kada je on upalio i pokrenuo auto. Uslijedio je požar, koji je zahvatio još jedan mercedes, te reno senik, a stradao je još najmanje jedno auto, najvjerovatnije od gelera.

Pukom srećom, težih posljedica nije bilo, a riječ je o prometnoj lokaciji, odmah uz još prometniji put.

Na mjesto događaja ubrzo su stigli policajci, a policija se istih momenata prihvatila posla kako bi pronašla napadača te je blokirano mjesto događaja, ali su kontrole, uz duge cijevi u rukama, izvodili i na izlazima iz grada.

Vatrogasci su uspjeli savladati plamen i gusti dim koji se izdizao iznad automobila, a policajci su zatim počeli utvrđivati šta se tu desilo. Mještani ne znaju mnogo, ali neki od njih tvrde da je Šakota već nekoliko dana "obilazio oko auta i kuckao po limu" te sumnjaju da mu je napad već nagoviješten.

SERIJA: Pojedini mještani tvrde da se Šakota, navodno, bavio zelenašenjem, ali to nije potvrđeno.

"On, čim je krenuo autom, odjeknula je eksplozija poput grmljavine. Zatim su se čule još tri eksplozije, a nedugo potom izvio se plamen iznad dva-tri auta, uključujući i mercedes, koji je vlasništvo lokalnog sveštenika", priča izvor "Nezavisnih".

Jedan očevidac, koji se predstavio kao Marijan, rekao je "Nezavisnim" da je u momentima eksplozije bio u blizini, a zatim je dio auta koje je bomba rasparčala probio staklo njegovog kombija i upao unutra.

"Kolega i ja smo zalegli i prepali se da smo i mi pogođeni. Srećom, promašilo nas je. Vidio sam zatim ženu koja trči u haustor, bježi, a neki čovjek je pokušao da uđe u reno senik, da ga spase, ali nije uspio. Reno je izgorio", rekao je Marijan.

POTEZ: Već u podne vanrednu konferenciju za novinare održalo je rukovodstvo MUP-a RS, a poručili su da nije riječ o terorističkom napadu. Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da se radi o ciljanom napadu na jedno lice.

"Postavljena je, po prvim informacijama, bomba na potez, koja se aktivirala prilikom pokretanja vozila", rekao je Lukač.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, potvrdio je da je riječ o pokušaju ubistva. Dodao je da je lice pod čije je vozilo postavljena eksplozivna naprava odranije poznato policiji.

"Dva puta smo podnosili izvještaj protiv njega, ali mi nismo podnosili izvještaj protiv njega za pedofiliju", rekao je Ćulum, dodajući da je protiv tog lica 2002. godine podnesen izvještaj zbog izazivanja opšte opasnosti te ugrožavanja saobraćaja.

Iz UKC RS danas je potvrđeno da su im u 11 časova sanitetskim vozilom Doma zdravlja Banjaluka dovezeni S.Š. (59) i I.J. (60).

"S.Š. je primljen sa ranama na desnoj potkoljenici. Pacijent je dijagnostički obrađen, hirurški zbrinut i upućen na kućno liječenje. Pacijent I.J. primljen je sa povredom zida grudnog koša. I on je dijagnostički obrađen, hirurški zbrinut i upućen na kućno liječenje uz dalje preporuke ljekara", rekli su iz UKC RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije