Hronika

SIPA pretresa Univerzitetski klinički centar Sarajevo

SIPA pretresa Univerzitetski klinički centar Sarajevo
SIPA pretresa Univerzitetski klinički centar Sarajevo

SARAJEVO – Državna agencija za Istragu i zaštitu (SIPA) upala je u prostorije Univerzitetskog Kliničkog centara Sarajevo (UKCS) po nalogu Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu, potvrđeno je "Nezavisnim" iz ovog tužilaštva.

Azra Bačvić, portparol ovog Tužilaštva, potvrdila je Nezavisnim da SIPA vrši istragu o određenim saznanjima u UKCS.

Prvi razlog zbog kojeg su istražitelji SIPA-e u UKCS-u, a po pisanju portala Faktor, je da je provjeravala navode o zadržavanju novca ljekara, članova Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Kao što je poznato, novac ovih ljekara nije uplaćivan na račun Komore, jer su delegati Skupštine Komore iz KCUS-a, kao i neki drugi delegati iz ostalih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, tražili da im se prvo ispostave izvještaji o radu Komore i utrošku njihovog novca. Novac od članarina je zadržan na računu KCUS-a.

U međuvremenu, voljom delegata Skupštine je izabrano novo rukovodstvo Komore.

Prema nezvaničnim navodima, istražitelji SIPA-e su u UKCS-u i zbog lošeg poslovanja prethodnih menadžmenta i ogromnih gubitaka koje.

Akumulirani gubitak Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu iznosio je više od 37 miliona KM, a istovremeno je neracionalno te neosnovano trošen novac za regres, plaćena odsustva, nagrade, komisije, mobilne telefone generalnog direktora.

Istaknuto je to u objavljenom revizorskom izvještaju o poslovanju UKCS u 2014. i 2015. godini koji je objavljen krajem prošle godine.

SIPA je zbog toga u proteklih šest mjeseci 15 puta bila u KCUS-u provjeravajući navode i izuzimajući dokumentaciju o poslovanju KCUS-a ranijih godina, a tokom protekle godine čak više od 25 puta.

Prema naovdima nekih medija, istražitleji SIPA-e su u UKCS-u zbog dešavanja u Ljekarskoj komori KS jer su se članovi bunili zbog zadržavanjan ovca na računu UKCS-a, te zbog lošeg poslovanja menadžmenta u prethodnim godinama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije