Hronika

Savić oslobođen krivice za ubistvo Garića

Savić oslobođen krivice za ubistvo Garića
Savić oslobođen krivice za ubistvo Garića

BANJALUKA, DOBOJ - Vrhovni sud RS potvrdio je u petak presudu dobojskog Okružnog suda kojom je Rajko Savić (47) iz Doboja oslobođen krivice da je 26. aprila prošle godine ubio Branislava Garića (46), potpredsjednika SDS-a, jer je ubistvo počinio u neuračunljivom stanju.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je Vrhovni sud RS žalbu dobojskog Okružnog tužilaštva na prvostepenu presudu, odbio kao neosnovanu, pa je Savić tako pravosnažno oslobođen krivične odgovornosti.

Potvrđeno je i da dobojsko Okružno tužilaštvo ni u drugostepenom postupku pred Vrhovnim sudom RS nije izmijenilo optužnicu koja bi Savića teretila kao "neuračunljivu" osobu, a na osnovu čega bi optuženi najvjerovatnije bio upućen na liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Podsjetimo, Okružni sud u Doboju oslobađajuću presudu izrekao je 4. marta ove godine.

Presudu je izreklo Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Vojka Prešić. Predsjednica Sudskog vijeća je u obrazloženju presude navela da se optuženi Savić oslobađa optužbe, jer je tokom suđenja utvrđeno da je krivično djelo počinio u neuračunljivom stanju.

Kao zaštitna mjera optuženom je u martu ove godine izrečena mjera oduzimanja pištolja bereta 9000 S kalibra devet milimetara, sa okvirom i sedam metaka, a s kojom je ubistvo počinjeno.

Ujedno optuženi je oslobođen plaćanja troškova postupka, koji su pali na teret poreskih obveznika u RS.

Vrhovni sud RS tako je potvrdio oslobađajuću presudu čije je obrazloženje glasilo da tokom suđenja okružni tužilac iz Doboja Goran Rubil nije izmijenio optužnicu, tako da nije bilo osnova za donošenje drugačije presude.

Savić je tako oslobođen optužnice da je 26. aprila prošle godine u prostorijama Opštinskog odbora SDS-a ubio Branislava Garića, predsjednika Skupštine opštine Doboj i potpredsjednika ove stranke.

Savić je oko 13.15 u namjeri da ubije Garića ušao u njegovu kancelariju i sa udaljenosti od metar i po u njega ispalio pet metaka iz pištolja bereta 9000 S.

Hici su pokojnog Garića pogodili u grudi i lijevu ruku, od čega je žrtva na mjestu podlegla.

Odgovornost za ovakav završetak sudskog procesa vjerovatno će se tražiti u narednom periodu, ali jedno je sigurno da je i prvostepeno i drugostepeno suđenje utvrdilo da nije sporno da je Savić ubio Garića u vrijeme, na mjestu i na način kako je to opisano u optužnici.

Sporna je bila jedino Savićeva uračunljivost tokom izvršenja ubistva, a kako dobojsko Okružno tužilaštvo nije željelo izmijeniti optužnicu koja bi Savića teretila kao neuračunljivu osobu, Vrhovnom sudu RS nije preostalo ništa drugo nego da potvrdi prvostepenu presudu dobojskog Okružnog suda.

Saviću se, prema zakonskoj regulativi, ne može za ono što je učinio suditi dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije