Hronika

Semir Rastoder se izjasnio da nije kriv

Semir Rastoder se izjasnio da nije kriv
Semir Rastoder se izjasnio da nije kriv

SARAJEVO - Semir Rastoder, optužen da je u aprilu izazvao tešku saobraćajnu nesreću u sarajevskom naselju Nedžarići, u kojoj je poginula majka dvoje djece Hava Dovadžija dok se vraćala s posla, u petak se u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjasnio da nije kriv.

Optužnica, koju je podiglo Tužilaštvo KS, a Kantonalni sud potvrdio, Rastodera (25) tereti da je 1. aprila  u 21.45 vozeći automobil golf VI iz pravca Ilidže prema centru grada, na raskrsnici u naselju Nedžarići, pri brzini od 103 km/h na pješačkom prelazu usmrtio pješakinju Havu Šljivić-Dovadžija (27). Ograničenje brzine kretanja na tom dijelu gradske saobraćajnice je 60 km/h.

U optužnici je navedeno da je pješakinja prelazila na crvenom svjetlu za pješake, dok nije navedeno koje je svjetlo na semaforu bilo upaljeno u momentu prolaska vozila kroz raskrsnicu na kojoj se događaj odvio.

Također, u optužnici su nabrojane povrede koje je zadobila pješakinja koja je preminula na licu mjesta.

Rastoder je neposredno nakon nesreće prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje su ljekari konstatovali da je zadobio kontuzione povrede glave, kičme i ekstremiteta.

Nakon toga optuženi je ispitan u službenim prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, a nakon uzimanja izjave pušten je na slobodu, što je izazvalo veliko ogorčenje javnosti te su u Sarajevu organizovani i protesti tim povodom. Više hiljada građana protestovalo je 6. aprila na mjestu gdje je Hava poginula.

Rastoder je juče u sud došao sa advokatom Kadrijom Kolićem, koji nije dozvolio  fotoreporterima i kamermanima da snimaju njega i optuženika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije