Hronika

Srbi ponovo na meti pljačkaša

Srbi ponovo na meti pljačkaša
Srbi ponovo na meti pljačkaša

DOBOJ - Imovina srpskih povratnika u Vozući u federalnoj opštini Zavidovići ponovo je meta napada pljačkaša.

Bojan Blagojević, kojem je obijena kuća u vozućkom naselju Maričići, rekao je Srni da se nastavljaju napadi na imovinu malobrojnih Srba povratnika i onih koji su renovirali svoje kuće u naseljima dolinom rijeke Krivaje u Zavidovićima.

"Proteklog vikenda obijene su kuće tri porodice Blagojević u zaseoku Maričići, a da pri tome nije načinjena veća materijalna šteta", izjavio je Blagojević, koji živi u Doboju.

S obzirom da je izvršena premetačina objekata, sa manjom materijalnom štetom, te presijecanje kabla na dovodu goriva jednog putničkog automobila, Blagojević ocjenjuje da je namjera provalnika, vjerovatno, bila zastrašivanje povratnika.

Prema njegovim riječima, u naselju se nalazi oko 20 srpskih kuća od kojih tri nisu naseljene, sa stanovnicima prosječne starosti iznad 70 godina koji se zbog straha od odmazde ne obraćaju medijima kada nastane šteta na objektima.

Blagojević navodi da su policijski službenici tokom uviđaja, posredno potvrdili da je poznato ime izvršioca, koji prema njihovim riječima obija i bošnjačke kuće.

On je napomenuo da su propali svi pokušaji Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju da se o problematici Srba povratnika razgovara sa kantonalnim vlastima.

"Mi to doživljavamo kao politički pritisak da se povratnici i oni koji bi se vratili zastraše i odustanu od ostanka, odnosno povratka", rekao je Blagojević.

Iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju podsjećaju na dosadašnje brojne nerasvijetljene napade i krađu imovine srpskih povratnika, te odsustvo adekvatne intervencije.

Iz Udruženja navode kao primjer nekontrolisano ubacivanje krda divljih svinja u vozućko naselje Predrazi, koje je organizovala lokalna Sekcija Lovačkog društva "Klek" iz Zavidovića, te pravljenje hranilišta u blizini srpskih kuća i ignorisanje žalbi srpske povratničke populacije da su ugrožena njihova bezbjednost i imovina.

Vlasti ne reaguju ni na prijave kada starosjedioci i doseljeni Bošnjaci, bez znanja i dozvole Srba, odvode vodu sa njihovih imanja do svojih kuća, kažu iz Udruženja Srni.

Iz Zavičajnog udruženja ističu da se počinioci ne sankcionišu, uprkos činjenici da je policija o svemu upoznata.

U naselju Trnići iz kuće Milijana Đurića ukraden je kazan za pečenje rakije i više poljoprivrednih alatki i mašina, a iz kuće Radenka Đurića kamin, stolarska mašina, električni mlin, kao i više alata i kućnih predmeta, dok je iz kuće Vinka Cetića odnesen bakarni kazan za pečenje rakije.

U naselju Stošnica iz kuće Maksima Lukića ukraden je kazan za pečenje rakije, a po drugi put obijene su kuće Brane Markovića, Slobodana Jovića i Đuke Blagojevića.

U naselju Panići u svojoj kući pretučeni su otac i sin Dimitrije i Slaviša Panić, ukradeno im je tele, a Mirku i Nadi Pejić zapaljene su štale, dok je Stojku Pejiću zapaljena kuća.

U naslju Predrazi po šesti put obijane su kuće Petra Pašalića, Milijana Ilića i Božice Lazić, a po sedmi put Obrena Lukića, Stojana Ilića, Anđelka Matičića, Ljube Blagojevića i Desimira Pašalića.

U naselju Trnići razbojnici su, osim pljačke imovine, Duška Đurića brutalno pretukli, zbog čega je završio u dobojskoj Opštoj bolnici.

Iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona potvrđeno je Srni da je tokom noći sa 29. na 30. januar, u mjestu Maričići, opština Zavidovići, izvršena "teška krađa" u kućama u vlasništvu Radenka Blagojevića i Ljube Blagojevića, kao i u vozilo vlasništvo Blagojević Zorana.

U saopštenju je navedeno da su odmah nakon primljene dojave o izvršenju navedenih krivičnih djela upućeni policijski službenici koji su obezbijedili lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe Policijske uprave tri u Zavidovićima, koja je izvršila uviđaj, te je o svemu informisan dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

"Nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, te otkrivanju izvršilaca i za sada ne raspolažemo saznanjima i indicijama o izvršiocima", dodaje se u saopštenju.

Vozuća u opštini Zavidovići jedno je od najvećih srpskih stratišta na Ozrenu, odakle je raseljeno 1.920 porodica, odnosno 7.860 stanovnika.

Masovno stradanje Vozućana tokom proteklog rata dogodilo se između 10. i 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, NATO snaga za brze intervencije i odreda "El mudžahedin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije