Hronika

Srbija pristaje na izručenje Paravinje Hrvatskoj

Srbija pristaje na izručenje Paravinje Hrvatskoj
Srbija pristaje na izručenje Paravinje Hrvatskoj

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da će tražiti od Bosne i Hercegovine izručenje Dragana Paravinje, osuđenog u Srbiji zbog silovanja, ali će pristati da on bude izručen Hrvatskoj jer je tamo optužen za ubistvo.

"U skladu sa evropskim konvencijama, okrivljeni se izručuje zemlji u kojoj je počinio teže krivično djelo, i Ministarstvo pravde Srbije će se sa tim saglasiti", kaže se u saopštenju.

Paravinja je 2002. godine pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici

osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. Za njim je 2007. raspisana međunarodna potjernica.

Paravinja je u nedjelju priznao policiji u Republici Srpskoj da je ubio maloljetnu Antoniju Bilić iz Drniša, u Hrvatskoj, koja je posljednji put viđenja kako stopira 7. juna. Pošto je saznao da ga traži hrvatska policija, Paravinja je pobjegao u BiH gdje je uhapšen u nedjelju.

Ministarstvo pravde Srbije je podsjetilo da je od Interpola Hrvatske 2007. godine dobilo obavještenje da je Paravinja, državljanin Hrvatske, te, po Ustavu, ne može biti izručen niti hrvatski nadležni ograni mogu da postupaju po zahtjevu Srbije.

Paravinja je 2008. godine uhapšen u Njemačkoj, ali ga je Njemačka izručila Sloveniji. Slovenija je 2009. godine zvanično odgovorila da je Paravinja napustio mjesto boravišta. Od 2009. pravosudni organi Srbije nisu dobili ni jednu informaciju o kretanju Paravinje.

Kamionski tahograf, koji je nakon hapšenja pronađen u džepu Dragana Paravinje, bio je lažan, a on na ovaj način želio da zavara istražioce navodeći ih na krivi trag, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u policiji.

Kako portal objavljuje, iako su istražioci u Paravinjinom džepu našli prepravljani tahograf, radi se o listiću koji nema veze sa nestankom Antonije Bilić, već primjerku koji je Paravinja pripremao kako bi zavarao policiju.

Hrvatski istražioci utvrdili su da je u kamionu koji je u vrijeme Antonijinog nestanka vozio Paravinja nestao tahograf, na osnovu kojeg bi bilo moguće utvrditi kretanje vozila.

Pretpostavka je da je Paravinja originalni tahograf uništio, a da je spremio kopiju koja njemu odgovara. Zato je u prvi mah istražiocima rekao da je vozio maloljetnicu, ali da je nije ubio.

Takođe, on je prvo policiji, navodno, poručio da će se ubiti, ali je po svemu sudeći i to bila samo još jedna njegova obmana.

Vezane vijesti:

Pogledajte snimak odvođenja Paravinje u Sarajevo! (Foto, Video)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije