Hronika

Sud prihvatio priznanje krivice: Berić i Savić idu na robiju za bombaški napad u Banjaluci

Sud prihvatio priznanje krivice: Berić i Savić idu na robiju za bombaški napad u Banjaluci
Foto: N.N. | Sud prihvatio priznanje krivice: Berić i Savić idu na robiju za bombaški napad u Banjaluci

BANJALUKA - BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji su potpisali Banjalučanin Nenad Berić (37) i njegov sugrađanin Aleksandar Savić (32), te ih osudio na 10, odnosno devet godina robije za bombaški napad na kontroverznog banjalučkog profesora Spasu Šakotu (60).

Osim toga, u presudi se navodi da je Berić obavezan da Šakoti vrati 30.000 KM, koliko mu je uzeo da bi mu sredio oslobađanje u postupku koji je protiv profesora vođen, a koji je okončan tako što je Šakota osuđen na šest mjeseci za zadovoljavanje strasti pred učenicama.

I to nije sve... Šakota je tražio da mu bombaši plate i štetu koja mu je nanesena tokom eksplozije četiri bombe ispod njegovog vozila, a i većina njegovih komšija odlučila se na identičan potez.

Prije današnjeg izricanja presude, na koju se nije moguće žaliti višoj sudskoj instanci, ni Berić ni Savić nisu štedjeli riječi u sudnici.

"Žao mi je! Iskreno se kajem", rekao je Berić, poznatiji kao Bera Kiselina.

Njegov saučesnik bio je još konkretniji. Gotovo u dahu izvinio se sugrađanima.

"Od mog hapšenja odmah sam sarađivao i priznao svu krivicu. Kajem se! Nisam imao namjeru da počinim ubistvo, ali desilo se to što se desilo i od toga pobjeći ne mogu. Želim da se izvinim građanima Banjaluke, koje je taj događaj uznemirio, a pogotovo stanarima zgrade ispred koje su bombe eksplodirale", ispričao je Savić.

Sve tri strane u sudnici su bile složne u jednom - izrečena kazna je pravedna.

Predsjednik Sudskog vijeća Pane Gavrić rekao je da su cijenjeni svi dokazi, te da ih ima dovoljno, a da su predviđene kazne u granicama propisanih. Republički javni tužilac Živana Bajić rekla je da se išlo na sklapanje sporazuma kako bi se brže završio krivični postupak te smanjili troškovi, ali i zadovoljila pravda.

"Da, obojica optuženih i ranije su osuđivani, ali su ove kazne adekvatne i smatramo da će se njima postići svrha kažnjavanja", navela je Bajićeva, dodajući da je kao olakšavajuća okolnost cijenjeno to što su Berić i Savić priznali krivicu na početku istrage, ali i to što su u pitanju porodični ljudi, očevi maloljetne djece.

Duška Bogojević, advokat Berića, navela je da se on kaje, te da nikad sebi neće oprostiti svoj postupak. Živko Bojić, Savićev advokat, naveo je da je i njegov branjenik izrazio kajanje od prvog ispitivanja u policiji.

Bombe su pod Šakotin mercedes postavljene u noći 3. oktobra prošle godine, oko 20 minuta poslije ponoći u Banjaluci, u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, na parkingu ispred stambene zgrade u kojoj profesor živi.

Prethodno je Berić uzeo od Šakote 30.000 KM, obećavši profesoru da će mu "srediti" oslobađajuću presudu u krivičnom postupku koji se protiv njega vodio.

Kako Berić nije ispunio obećanje, Šakota je tražio da mu vrati pare, a Berić je, da bi ih zadržao, podstrekavao Savića i naručio ubistvo Šakote.

Savić je na to pristao, nakon čega mu je Berić dao četiri bombe, te ga dovezao blizu zgrade, pa je Savić postavio bombe na točkove Šakotinog mercedesa.

Za to vrijeme Berić je Savića čekao u svom vozilu. Ujutru su, kada je Šakota krenuo vozilom, bombe eksplodirale te ranile Šakotu i još jednog muškarca, ali i uništile više automobila i oštetile obližnju zgradu. Napadači su ubrzo uhapšeni.

Molio da ide u zatvor

Republički javni tužilac Živana Bajić zatražila je da Nenad Berić i Aleksandar Savić ostanu u pritvoru do pravosnažnosti presude, a Sud je taj prijedlog prihvatio.

Prethodno je Duška Bogojević, advokat Berića, rekla da on pristaje i moli da odmah bude upućen na izdržavanje kazne, i prije pravosnažnosti presude.

I Živko Bojić, advokat Savića, rekao je da njegov branjenik pristaje da bude upućen na izdržavanje kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije