Hronika

Svetko Furtula ubio zbog 3.000 KM i 20 kilograma mesa

Svetko Furtula ubio zbog 3.000 KM  i 20 kilograma mesa
Svetko Furtula ubio zbog 3.000 KM i 20 kilograma mesa

ISTOČNO SARAJEVO - Paljanin Svetko Furtula (54) uhapšen je zbog sumnje da je u četvrtak u selu Miošići ubio svog rođaka Dalibora Furtulu i Vladislava Pašalića, potvrđeno je jučer u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Svetko Furtula prilikom hapšenja, u noći između nedjelje i ponedjeljka, nije pružao otpor i priznao je dvostruko ubistvo. Policajci su pretresom Svetkove kuće pronašli i potkraćenu pušku kojom su izvršena ubistva. Tokom policijskog saslušanja Svetko Furtula je, uz priznanje, policiji i opisao način na koji je izvršio ubistva.

Izjavio je da je svog rođaka i Pašalića ubio jer mu je Dalibor Furtula prije nekoliko godina ukrao 3.000 KM, 20 kilograma suhog mesa i pištolj.

"Ta krađa desila se prije nekoliko godina i Svetko je tada govorio da će ubiti Dalibora. Nažalost, to je i učinio", kazala je Danka Tešić, glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo.

Istakla je da je odmah nakon pronalaska tijela u subotu poslijepodne istraga krenula u dva pravca.

"Saslušane su mnoge osobe. U jednom od pravaca istrage došli smo do počinioca i za policiju je najvažnije da je rasvijetlila ovaj događaj", dodala je Tešićeva.

Prema nalazima vještaka medicinske struke, Dalibor Furtula i Vladislav Pašalić ubijeni su sa po dva metka.

"Pašalić je bio na vratima i on je ovdje, može se reći, slučajna žrtva, jer je meta bio Furtula. Svetko je Pašalića odmah na vratima ubio. Prvi metak je pogodio Dalibora Furtulu. Ovaj je još bio živ i krenuo je da posegne za oružjem koje je i on imao. Međutim, uhapšeni je kazao ga je stigao u hodniku i ispalio još jedan metak u njega", kazala je Danka Tešić istakavši da se, po rezultatima istrage, dvostruko ubistvo desilo u četvrtak, oko 21.30.

Svetko Furtula je policajcima ispričao da je u četvrtak prošao pored kuće u kojoj je bio Dalibor s Pašalićem. Na putu ispred kuće vidio je Daliborov BMW. Svetko je tada otišao do Pala, koje su 27 kilometara udaljene od mjesta ubistva. Na Palama se Svetko napio i iz kuće uzeo skraćenu pušku. Tada se vratio u Miošiće i počinio ubistva.

Tijela Furtule i Pašalića otkrivena su tek u subotu, kasno poslijepodne. Tijela su pronašli rođaci Furtule, koji su iz Beograda došli da obiđu svoje imanje.

Prema tvrdnjama policije, jedna od komšinica iz susjednih sela vidjela je u petak tijelo Furtule na podu, ali nije zvala policiju, jer je mislila da spava.

Kuća u kojoj su pronađena dva tijela nalazi se na osami u zaseoku Miošići, mjestu udaljenom oko 27 kilometara od Pala. Zaselak je nepristupačan i desetak kilometara mora se ići makadamskim putem, dok je kuća u kojoj su pronađena tijela na osami. Prve kuće gdje su naseljeni ljudi udaljene su više od 500 metara.

Dalibor Furtula bio je osumnjičen za ubistvo Miroslava Arsenovića, radnika Ministarstva inostranih poslova Srbije, koje se desilo u Beogradu 2005. godine. Prema medijskim izvještajima, Furtula je nakon hapšenja priznao da je Arsenovića, s kojim je imao homoseksualne odnose, ubio kristalnom pepeljarom. Kasnije je negirao svoj iskaz, za koji je tvrdio da je dobijen pod policijskom torturom te je u decembru 2007. godine oslobođen odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije