Hronika

Svjedočili pod budnim okom snajperista

Svjedočili pod budnim okom snajperista
Svjedočili pod budnim okom snajperista

BANJALUKA - Najveću rekonstrukciju ubistva koju pamti Banjaluka, a ticala se obračuna u kojem je u aprilu prošle godine stradao Nedeljko Ćulum (19), obezbjeđivali su u utorak snajperisti Specijalne policije MUP-a RS, pa je svjedočenje optuženih prošlo bez incidenata.

Takođe, uz njih su bili i novoformirana Interventna jedinica Sudske policije RS naoružana dugim cijevima, desetine policajaca i policijski helikopter.

Svaki optuženi pojedinačno, sa lisicama i pod budnim okom snajperista, bez bilo kakve mogućnost za bijeg, je tokom rekonstrukcije ponovio ranije ispričane verzije kobnog obračuna.

Vesna Stanković-Ćosović, predsjednica Sudskog vijeća, prihvatila je zahtjev za rekonstrukciju koju su zatražili advokati optuženih, kako bi se otklonile sve sumnje vezane za slučaj koji bi do kraja ovog mjeseca trebalo da dobije i sudski epilog.

Vezani lisicama, svoje verzije juče su na mjestu ubistva prvi ispričali direktni učesnici krvavog obračuna, odnosno brat ubijenog Slaviša Ćulum (27), Dejan Čajić (25), Dejan Kostić (21) i Jovan Jošilo (28).

Ćuluma, Čajića i Kostića optužnica banjalučkog Okružnog tužilaštva tereti da su 24. aprila tokom obračuna u večernjim časovima napravili "sačekušu" kod benzinske pumpe "Parma trend" u banjalučkom prigradskom naselju Rakovačke bare, a zatim pokušali ubiti Jošila.

Jošila optužnica tereti da je u obračunu ubio Nedeljka Ćuluma, te doveo u opasnost živote mnogobrojnih vozača i njihovih saputnika koji su u trenutku pucnjave prolazili autoputem. Zbog niza incidenata i fizičkih obračuna u sudnici Vijeće je još ranije razdvojilo postupak protiv Jošila u odnosu na ostale optužene.

Kako se incidenti ne bi ponovili, rekonstrukciju su obezbjeđivale jake policijske snage koje su napravile nekoliko obruča oko mjesta ubistva.

Tokom rekonstrukcije Ćulum i njegovi prijatelji Čajić i Kostić ponovili su da se nije radilo o "sačekuši" za Jošila, koga su ujedno označili kao osobu koja je prva zapucala.

Jošilo je, s druge strane, ispričao da su mu Ćulum i ostali napravili "sačekušu", te da je u obračunu prvi zapucao Kostić i gađao Jošila koji je bio u džipu sa djevojkom.

Iako su novinari bili udaljeni nekoliko stotina metara od mjesta rekonstrukcije, jasno se moglo vidjeti da je svaka ispričana verzija uključivala kretanje džipa i drugih auta, a sve kako bi se pred očima sudija i optuženih do detalja prenijele sitnice iz obračuna.

Po ugledu na poznate američke krim-serije, kriminalistički inspektori i sudski vještaci balističari ponovo su označili mjesta na kojima su nakon obračuna pronađene čaure, ali i mjesta na kojima su završila neka od zrna ispaljenih tokom razmjene vatre.

Saobraćajni kolaps

Tokom višečasovne rekonstrukcije ubistva Nedeljka Ćuluma (19) dionica autoputa Banjaluka - Klašnice, od prigradskog naselja Dragočaj do prijedorske petlje, bila je u potpunoj blokadi. 

Kolona zbunjenih i nervoznih vozača preusmjeravana je kroz banjalučko naselje Lazarevo, a za red brinuli su saobraćajni policajci koji su bili raspoređeni duž ceste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije